Categories: Ştiri sănătate

Pastilele pentru slăbit, precum Ozempic, activează mecanismele organismului de protecție împotriva cancerului

Pastilele de slăbit care activează GLP-1, așa cum este Ozempic (semiglutida) pot ajuta și la prevenirea cancerului, potrivit unui studiu recent, de mici dimensiuni. 

Un nou studiu a scos la iveală că medicamentele de slăbire pe bază de GLP-1 reactivează direct celulele imune critice care luptă împotriva cancerului. Aceste celule au fost dezactivate din cauza obezității. Autorii studiului susțin că acest efect este diferit de cel prevenire a cancerului provocate de pierdere în greutate cu ajutorul medicamentelor GLP-1.

Studiul constată că GLP-1 a restabilit metabolismul celulelor „natural killer” sau NK circulante din organism, restabilindu-le capacitatea de a distruge celulele canceroase.

Celulele NK sunt limfocite înnăscute ale sistemului imunitar care, atunci când sunt sănătoase, reprezintă o componentă importantă a răspunsului rapid al sistemului imunitar la un agent patogen.

Cercetări anterioare au descoperit o asociere între obezitate și celulele NK afectate, care sunt mai puțin capabile să ucidă celulele maligne, expunând persoanele cu obezitate unui  risc mai mare de apariție a numeroase cancere.

Obezitatea este legată de creșterea mortalității cauzate de cancer, precum și de alte boli.

Medicamentele GLP-1 și pierderea în greutate

„GLP-1” este o abreviere pentru „peptidă asemănătoare glucagonului-1”, un agonist al receptorului care imită efectele hormonului GLP-1.

Medicamentele bazate pe GLP-1, cum ar fi popularul Ozempic injectabil de la Novo Nordisk, suprimă foame promovând o senzație extinsă de sațietate.

Pentru studiu, cercetătorii au prelevat probe de celule de la 20 de persoane cu obezitate care au fost deja programate să înceapă tratamente săptămânale cu GLP-1 cu o injecție de 0,25 miligrame (mg) de semaglutidă, timp de 6 luni.

Cercetătorii au analizat funcția și metabolismul celulelor NK ale participanților folosind trei metode: citometrie în flux multicolor, teste imunosorbente legate de enzime și teste de citotoxicitate.

După 6 luni de tratament, participanții au prezentat metabolismul celulelor NK restabilite și funcția independentă de efectul de scădere în greutate al GLP-1.

Studiul, de la Universitatea Maynooth din Irlanda, este publicat în Obesity.

Obezitatea și disfuncția celulelor NK

În timp ce asocierea dintre obezitate și celulele NK a fost raportată pe scară largă, nu este încă pe deplin clar mecanismul prin care obezitatea care face ca celulele să devină defecte.

Dr. Mir Ali, care nu a fost implicat în studiu, a spus că până acum nu există nicio cercetare care să explice definitiv legătura. Remarcând totodată că obezitatea crește inflamația cronică și afectează celulele din întregul corp.

„Nu cred că este bine înțeles efectul direct al obezității asupra celulelor NK”, a spus dr. Ali.

Dr. Andrew E. Hogan, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, a raportat că „există mai mulți factori implicați în dereglarea celulelor NK – de la leptină la acizi grași”.

„În 2018, laboratorul Lydiei Lynch a demonstrat că acizii grași, care sunt crescuti în obezitate, au afectat direct funcționalitatea celulelor NK. Celulele NK ard glucoza, nu grăsimea,” a precizat dr. Andrew E. Hogan

La copiii mici, de 6 ani, cu obezitate, a spus dr. Hogan, s-a observat, de asemenea, un metabolism alterat, dereglat al celulelor NK.

Efectele medicamentelor GLP-1 asupra obezității și cancerului

Potrivit dr. Ali, toate tipurile de cancer au fost asociate cu obezitatea, invocând cancerul de sân la femei, cancerul de colon, pancreatic, esofagian și rectal, precum și cancerul de prostată la bărbați.

Dr. Ali a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma un beneficiu direct pentru celulele NK datorat GLP-1, separat de efectul pierderii în greutate.

Dr. Hogan a explicat de ce echipa sa a concluzionat că aceste efecte sunt „cel puțin parțial independente de pierderea în greutate”.

„În studiul nostru, nu toată lumea a pierdut în greutate, dar chiar și așa, am observat îmbunătățirea celulelor NK la acești oameni. În plus, nu am observat nicio legătură între gradul de pierdere în greutate și îmbunătățirea celulelor NK la cei care au pierdut în greutate”, a spus el.

O întrebare evidentă pe care o ridică studiul este dacă toate persoanele cu obezitate ar trebui să încerce un medicament GLP-1 pentru a-și reduce riscul de cancer.

Pentru persoanele cu această afecțiune, a spus dr. Ali, „dacă medicamentul poate ajuta un pacient să ajungă la o greutate sănătoasă, atunci da, cu siguranță, ar fi benefic pentru ei”.

„Nu doar pentru riscul de cancer, dar [scăderea în greutate] le scade riscul de diabet, hipertensiune arterială și tot felul de probleme medicale”, a adăugat Dr. Ali.

În același timp, Dr. Ali a sugerat că GLP-1 ar putea să nu fie întotdeauna cel mai bun tratament. El a considerat că, „dacă indicele lor de masă corporală este suficient de mare pentru o intervenție chirurgicală, atunci aceasta este o soluție mai bună, deoarece medicamentele trebuie luate pe termen lung pentru a avea un efect de durată.”

Studiul actual a constatat că Ozempic nu a ajutat pe toată lumea, deoarece doar nouă din cei 20 de participanți au pierdut în greutate semnificativ din punct de vedere clinic în cele 6 luni.

Pentru persoanele a căror disfuncție NK este genetică și nu este legată de obezitate, dr. Hogan a prezis că GLP-1 nu ar oferi probabil niciun beneficiu. Acolo unde factorii de mediu conduc la disfuncția NK, el a spus: „Este posibil ca GLP-1 să stimuleze funcția celulelor NK. Cu toate acestea, nu avem dovezi în acest moment, dar aceste experimente sunt în desfășurare.”

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

25 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

55 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică