Pe înțelesul tuturor: TIROIDA și rolul ei în organism

Ruxandra Hristea, medic primar endocrinolog la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din București, a explicat pentru „Doctorul zilei” importanța glandei tiroide

Daniela Șerb

Tiroida este o glandă endocrină cu un rol important în dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Este situată în regiunea anterioară a gâtului, în loja cervicală și cântărește aproximativ 15-25 g. Tiroida are forma literei „H” și este alcă- tuită din doi lobi situați de fiecare parte a traheei, uniți printr-o punte de țesut numită istm”, afirmă dr. Ruxandra Hristea, medic primar endocrinolog la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” din București.

Tiroida este responsabilă de secreția a doi hormoni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezența a trei, respectiv, patru atomi de iod. Aceștia au efecte la nivelul majorității țesuturilor, dar triiodotironina acționează mai rapid și este mai activă din punct de vedere metabolic. Secreția de hormoni tiroidieni este controlată de către un hormon (TSH sau tirotropina) eliberat de hipofiza anterioară. Aceasta, la rândul ei, este stimulată de TRH (hormon eliberator de tirotropină), secretat de hipotalamus, explică medicul.

Cum acționează hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni sunt responsabili de o serie de procese metabolice în organism. Astfel, ei reglează producția și activitatea a numeroase enzime, reglează atât metabolismul vitaminelor și mineralelor, cât și răspunsul celulelor la majoritatea celorlalți hormoni. În consecință, sunt implicați în creșterea, dezvoltarea și funcția tuturor țesuturilor.

Practic, ei contribuie la buna funcționare a sistemului nervos central, a aparatului cardiovascular, a metabolismului glucidic, lipidic și proteic. Astfel, un exces de hormoni tiroidieni la nivelul sistemului nervos central duce la nervozitate, scăderea capacității de concentrare, insomnii, somnolență, depresie, anxietate. La nivelul aparatului cardiovascular, crește frecvența cardiacă, a bătăilor inimii, intensifică circulația sângelui pentru a face față nevoilor crescute de oxigen. La nivelul aparatului digestiv, excesul determină accelerarea tranzitului intestinal, în timp ce deficitul încetinește funcțiile digestive provocând constipație.

Hormonii tiroidieni sunt importanți și în metabolismul lipidic, determinând mobilizarea grăsimilor din depozite cu scă- derea acestora, consecutiv cu nivelul colesterolului și trigliceridelor de sânge și creșterea acizilor grași liberi. Aceiași hormoni cresc absorbția glucozei în intestin și la nivel celular pentru a susține un metabolism crescut. Hormonii tiroidieni în exces stimulează absorbția osoasă și pot duce, în timp, la apariția osteoporozei și la creșterea necesarului de vitamine. Acești hormoni sunt implicați în majoritatea proceselor de creștere și dezvoltare, atât în perioada uterină, cât și în primii ani de viață și în perioada copilăriei. „Cel mai important efect este pe dezvoltarea normală a sistemului nervos central – creier și măduva spinării – și au un rol decisiv în dezvoltarea scheletică normală”, conchide dr. Hristea.

 

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

10 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

11 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra