Categories: Ştiri sănătate

Pericolul ascuns din alimente. Mare grijă! Poți ajunge DIRECT la SPITAL

Pericolul ascuns din alimente. Mare grijă! Președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, a vorbit despre creșterea numărului de alergii alimentare.

„Cu siguranţă, numărul de alergii alimentare a crescut. Cu siguranţă se datorează acestui stil de viaţă vestic şi a faptului că această mâncare super-rafinată şi super-modificată afectează, până la urmă, flora intestinală şi, practic, microbiomul intestinal modificat predispune ca mucoasa intestinală, mai ales a tinerilor, să fie permisivă şi să lase să treacă fragmente din diverse alimente faţă de care organismul va răspunde prin producerea acestor anticorpi specifici alergiei – imunoglobulinele E – pentru că, în mod normal, nu ar trebui să existe contactul cu fragmente de alimente. Practic, în sânge ar trebui să treacă doar aminoacizi, monozaharide şi acizi graşi – elemente foarte, foarte mici.

Ori fragmentele acestea mai prost digerate – pentru că se afectează digestia şi mai uşor de trecut – pentru că se afectează permeabilitatea mucoasei intestinale vin în contact cu sistemul imun care se găseşte masiv la nivelul tubului digestiv şi clar vor induce un răspuns anormal care înseamnă reacţia alergică”, a explicat prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, la „Academia de Sănătate”, emisiune realizată de prof. dr. Irinel Popescu la DC News, DC News TV și DC Medical.

Alergiile alimentare pot duce la crize de astm

„Poate nu este atât de bine cunoscut faptul că alergiile alimentare pot duce la crize de astm. Sunt mulţi copii alergici la lapte care fac crize de astm atunci când beau laptele, pentru că întreg sistemul imun este alertat atunci când alergenul vine în contact cu o zonă, fie că e vorba de respirator, fie că e vorba de mucoasa intestinală sau de piele.

Iar alimentele, la rândul lor fiind procesate, conţin aceste alergene în canitate mai mare. Marele progres al anilor pe care îi trăim este faptul că s-a trecut către alergologia moleculară, adică se poate determina reacţia alergică pentru fiecare moleculă dintr-un aliment, în lapte de exemplu sunt cel puţin şase alergene, din care câteva sunt efectiv cu risc de a induce şoc anafilactic şi identificând acest lucru poţi să-i spui pacientului şi riscul la care se expune dacă va consuma un aliment.

La fel cu grâul, cu soia, cu diversele tipuri de alune, arahide, poţi să apreciezi dacă o persoană este alergică la alergenele majore – şi atunci este clar că trebuie să evite total alimentul sau la fragmentele mai puţin periculoase şi atunci nu este nevoie să se oprească alimentaţia”, subliniază prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

23 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

53 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică