Categories: Ştiri sănătate

Persoanele care au un animal de companie sunt mai ferite de demență, spun cercetătorii

Printre metodele de prevenție a demenței se numără și adoptarea unui animal de companie, potrivit cercetătorilor. Asta pentru că adulții mai în vârstă care locuiesc singuri dar au un animal de companie ar putea experimenta o rată mai lentă de declin cognitiv. 

Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, declinul cognitiv a devenit o preocupare majoră în domeniul sănătății publice, estimându-se că numărul persoanelor care suferă de demență va tripla până în 2050 la nivel global.

Deși activitatea fizică, o dietă sănătoasă și gestionarea tensiunii arteriale sunt metode cunoscute pentru a preveni declinul cognitiv, un nou studiu, publicat în JAMA Neurology, sugerează că deținerea unui animal de companie ar putea, de asemenea, să aibă un efect pozitiv asupra vârstnicilor.

Cercetătorii au folosit date de la 7.945 de participanți cu vârste de 50 de ani și mai mult. Au comparat ratele de declin cognitiv între proprietarii de animale de companie care locuiesc cu alte persoane, cei care locuiesc singuri dar au animale de companie și cei care nu dețin animale și locuiesc singuri.

Animalele de companie previn demența

Deținerea unui animal de companie a fost asociată cu un declin mai lent în memoria verbală și fluiditatea verbală la adulții mai în vârstă care trăiesc singuri, dar nu și la cei care locuiesc împreună cu alte persoane.

Ratele de declin cognitiv au fost similare între proprietarii de animale de companie care locuiesc împreună cu familia și cei care locuiesc singuri.

Cercetătorii subliniază că studiul nu demonstrează că deținerea unui animal de companie încetinește rata de declin cognitiv. Studiul a examinat doar două aspecte ale funcției cognitive multidimensionale și nu a evaluat cum durata deținerii unui animal de companie poate afecta declinul cognitiv.

Riscurile pentru sănătate ale singurătății

Adulții mai în vârstă care trăiesc singuri au o probabilitate mai mare să dezvolte demență decât cei care locuiesc împreună cu altcineva. De exemplu, un studiu din 2023 realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins a descoperit că adulții cu vârsta peste 65 de ani care sunt izolați social au un risc cu 27% mai mare de demență.

Singurătatea și izolarea socială, definite ca lipsa relațiilor cu alți oameni și puțin sau deloc sprijin sau contact social, pot, de asemenea, să mărească riscul următoarelor afecțiuni:

  • Boli de inimă și accidente vasculare cerebrale
  • Diabet de tip 2
  • Depresie și anxietate
  • Dependențe
  • Tendințe suicidare și auto-vătămare
  • Deces prematur

Pe măsură ce numărul gospodăriilor compuse dintr-o singură persoană este așteptat să crească, deținerea unui animal de companie ar putea ajuta la reducerea sentimentelor de singurătate și anxietate.

În plus, proprietarii de animale de companie au mai multe oportunități de a face exerciții fizice și de a socializa, conducând la mai multe beneficii pentru sănătate. Plimbările regulate sau joaca cu animalele de companie pot scădea tensiunea arterială și nivelurile de colesterol și pot reduce nivelurile de trigliceride.

Sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a determina dacă deținerea unui animal de companie încetinește declinul cognitiv. Între timp, îngrijirea sănătății fizice și mentale poate duce la o viață mai lungă și mai fericită.

Recent Posts

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

16 minute ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

46 de minute ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

o oră ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

2 ore ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

2 ore ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

3 ore ago

Citeste si: