Categories: Ştiri sănătate

Valeriu Gheorghiță: ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat cu prima doza AstraZeneca?

În urma deciziei Italiei și Danemarcei de a retrage de pe piață lotul vaccinului AstraZeneca ABV2856, la sesizările cetățenilor s-a descoperit că în România multe persoane au fost vaccinate cu prima doză AstraZeneca. Majoritatea care au primit doza chiar din  lotul mai sus menționat sunt din Iași, Timișoara și Cluj.

După cum se poate observa, toate sesizările trimise redacției Biziday provin din județul Timiș, dar Ziarul de Iași a primit la rândul său astfel de sesizări de la cetățeni care s-au vaccinat chiar azi la Iași din acest lot.

Agenția Europeană a Medicamentului a emis un comunicat referitor la un al doilea lot, suspendat în Austria (număr ABV5300) după ce o persoană a decedat din cauza unor tromboze multiple. Spune că “nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin.”

Cu această ocazie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns la o serie de întrebări privind pacienții care s-au vaccinat deja cu prima doză AstraZeneca.

Ce se întâmplă cu o persoană care a făcut prima doză de vaccin AstraZeneca și ar trebui să facă și rapelul? Renunță să mai facă vaccinul?

Valeriu Gheorghiță: „Este o decizie nepotrivită. În cazul AstraZeneca, la a doua doză reacțiile adverse sunt mai puțin frecvente decât la prima doză. Este invers față de Pfizer și Moderna, unde reacțiile adverse sunt mai frecvente după doza a doua. Categoric, trebuie să facă și doza a doua. Aceste reacții comune minore trebuie tratate și gestionate conform recomandărilor medicului de familie.”

Persoanele care au selectat vaccinarea cu AstraZeneca, pot să își schimbe opțiunea?

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea este voluntară, neobligatorie și nu se poate impune nimănui un anumit tip de vaccin. Disponibilitatea mai multor tipuri de vaccin ne ajută să dăm posibilitatea unui număr mai mare de persoane să se vaccineze într-un timp mai scurt (…).”

„Dacă cineva a făcut prima doză cu AstraZeneca, nu ar trebui, sub nicio formă, să facă rapel cu Pfizer sau Moderna, pentru că sunt vaccinuri concepute complet diferite.”

Valeriu Gheorghiță: „Sunt diferite ca tehnologie. În Marea Britanie se fac studii de evaluare a datelor de siguranță și imunogenicitate, răspuns imun protector. Nu anticipăm probleme pe siguranță și imunogenicitate, având în vedere că vorbim de vaccinuri autorizate, cu profil de siguranță documentat. Este vorba doar de interacțiunea dintre ele. Nu se anticipează probleme. Dar la acest moment se recomandă continuarea schemei de vaccinare cu același tip de vaccin folosit la prima doză.

Valeriu Gheorghiță: Vaccinările cu AstraZeneca vor continua! Carantinăm doar dozele din lotul suspect

„Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu AstraZeneca, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia. Cei care sunt programați mâine (vineri) la vaccin vor primi doza de vaccin AstraZeneca dintr-un alt lot, necarantinat”, a precizat Gheorghiță.

„Decizia retragerii lotului semnalat în Italia este luată din maximă precauție. Chiar dacă în România nu există semnale care să indice o relație de cauzalitate, am decis să luăm aceeași decizie ca și Italia – carantinarea dozelor din acel lot.

Vreau să menținem nivelul de încedere în acest tip de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis azi (joi), în urma analizei experților, că nu există indicii ale unei relații de cauzalitate (între decese semnalate în țări din UE și administrarea vaccinului, n.r.)”, a spus medicul

Recent Posts

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

9 minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

39 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

o oră ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

3 ore ago

Citeste si: