Categories: Ştiri sănătate

Peste 300 de persoane și-au măsurat tensiunea arterială, în București. Mai mult de jumătate aveau tensiunea prea mare

Societatea Română de Hipertensiune a organizat sâmbătă, pe 16 mai 2015, în intervalul orar 09:00-18:00, o acțiune de testare a hipertensiunii arteriale, adresată locuitorilor din București, în timpul căreia 352 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani, și-au măsurat, în mod gratuit, tensiunea arterială.

Evenimentul a avut loc într-un spațiu special amenajat din curtea Spitalului Clinic Colțea din București, cu o zi înainte de celebrarea Zilei Mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, marcată, în fiecare an, pe 17 mai.

Din numărul total de participanți, 300 au fost locuitori ai Bucureștiului.

Persoanele cărora le-a fost măsurat nivelui tensiunii arteriale au primit, totodată, din partea medicilor, informații utile referitoare la avantajele adoptării unui stil de viață sănătos și la importanța depistării precoce a hipertensiunii arteriale, una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare, cu risc de deces, la nivel populațional, în România.

„Și anul acesta, ca și în anii trecuți, prin acțiunea de testare desfășurată la Spitalul Colțea din București am reușit să identificăm persoane cu valori tensionale ridicate și să le ajutăm să conștientizeze riscurile pe care această boală le implică. Dintre participanți, 188 de persoane, adică un procent de 53,4%, au avut valori tensionale crescute, peste 140mmHg pentru tensiunea arterială sistolică și/sau peste 90mmHg pentru tensiunea arterială diastolică, sau au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, Președintele Societății Române de Hipertensiune.

Dintre cele 188 de persoane, 123 de persoane (65,4%) au fost hipertensivi cunoscuți, însă doar 95 de persoane au specificat că urmează un tratament regulat împotriva hipertensiunii arteriale (adică 77,2% din totalul hipertensivilor cunoscuți și, respectiv, 50,3% din totalul persoanelor ce au prezentat valori tensionale crescute).

Doar 33 de persoane din cele 95 hipertensive și aflate sub tratament adecvat au avut valori tensionale optime (<140mmHg pentru tensiunea arteriala sistolică și pentru tensiunea arterială diastolică <90mmHg), reprezentând un procent de 34,7% din totalul hipertensivilor tratați și, respectiv, 17.5% din totalul persoanelor considerate a avea HTA.

Acțiunea de testare a făcut parte din cadrul celei de-a IV-a ediții a Campaniei „Viteza ucide… Nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială”, organizată de Societate Română de Hipertensiune care și-a propus ca, prin acțiunile desfășurate, să informeze populația în privința problemei hipertensiunii arteriale, evidențiind importanța metodelor de prevenție și diagnosticare precoce a bolii, alături de obiceiuri alimentare echilibrate și un stil de viață sănătos.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: