Categories: Stil de viaţă

Peștele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion! Din moși strămoși se spune că acest sortiment de pește aduce noroc și belșug în Noul An

Din cuprinsul articolului

Odată cu apropierea de Noul An, gospodinele și bucătarii amatori din întreaga Românie se pregătesc să întâmpine 2024 cu mese festive, pline de preparate delicioase. Potrivit tradiției românești anumite alimente consumate în noaptea dintre ani aduc noroc, fericire și belșug. Un astfel de aliment este peștele.

Tradiția ne amintește că cei care păstrează acest obicei vor trece lin prin problemele vieții. În plus, se mai spune că peștele trebuie să fie așezat întreg pe farfurie, nicidecum porționat pentru că în felul acesta șansa se va pierde. Norocul nu va mai fi complet, lucru cunoscut de foarte multe persoane din România.

„Aşa e datina, trebuie să înaintăm anul viitor ca peştele. Spune tradiţia că aduce noroc, să fii ca peştele, răzbătător”, a spus o femeie care a cumpărat deja pește pentru noaptea de Revelion, notează observatornews.ro.

Peștele aduce noroc în Noul An

Ei bine, păstrăvul este peștele răpitor de apă dulce care nu trebuie să lipsească din meniul de Anul Nou. Acesta este foarte căutat de clienți perioada asta. De asemenea, comercianții spun că are un gust special dacă este afumat cu lemn de fag şi conuri de brad.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Trebuie să dăm, ca să încetinim focul, nu are voie să ardă cu flacără. Ăsta este de abia pus şi acesta avem peştele gata, bun de mâncat”, a declarat Ionel Popescu, administrator păstrăvărie.

Afumarea are loc între 2 și 4 ore, în funcție de dimensiunile peștelui care se pescuiește din cursul superior al râurilor. Prinderea lui se face la temperaturi care nu trebuie să depășească mai mult de 15 grade Celsius.

Păstrăvul afumat poate fi savurat timp de o săptămână, însă numai dacă este păstrat la rece. Preparatul poate fi achiziţionat într-un pachet special, numit cobză, o emblemă a Bucovinei.

Datele arată că românii consumă anual 140 de mii de tone de peşte, cam 8,5 kilograme pe cap de locuitor. Dar, pentru un an plin de noroc, de la mesa de Revelion nu ar trebui să lipsească nici vinul alb sau strugurii.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

7 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

7 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

8 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

8 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

9 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

9 ore ago

Citeste si: