Categories: Expertul zilei

Piramida populației globale: cum s-a schimbat demografia globală și la ce ne putem aștepta pentru secolul 21

În 1950, pe planetă erau 2,5 miliarde de oameni. În 2019, sunt 7,7 miliarde. Până la sfârșitul secolului, ONU se așteaptă la o populație globală de 11,2 miliarde. Această vizualizare a piramidei populației face posibilă înțelegerea acestei transformări globale enorme.

Piramida populației globale: cum s-a schimbat demografia globală și la ce ne putem aștepta pentru secolul 21

Doi factori sunt responsabili pentru forma piramidei în 1950: Un număr tot mai mare de nașteri a lărgit stratul de bază al piramidei populației și un risc continuu ridicat de deces. de-a lungul vieții este evidentă prin îngustarea piramidei spre vârf. Au fost mulți nou-născuți în raport cu numărul de oameni la vârste mai înaintate.

Îngustarea piramidei chiar deasupra bazei este o mărturie a faptului că mai mult de 1 din 5 copii născuți în 1950 au murit înainte de a împlini vârsta de cinci ani. 1

Comparând 1950 și 2018, observăm că numărul copiilor născuți a crescut – 97 milioane în 1950 la 143 milioane astăzi – și că mortalitatea copiilor a scăzut în același timp. Dacă comparăm baza piramidei în 2018 cu proiecția pentru 2100, vedem că deceniile următoare nu se vor asemăna cu trecutul: Conform proiecțiilor, baza viitoarei structuri a populației este mai îngustă.

Între 1950 și 2021 se vede o creștere a numărului de copii. De acum înainte nu este o lărgire a bazei, ci o „umplere” a populației deasupra bazei: numărul copiilor abia va crește și apoi va începe să scadă, dar numărul persoanelor în vârstă de muncă și bătrânețe va crește.

Pe măsură ce sănătatea globală se îmbunătățește și mortalitatea scade, se așteaptă ca oamenii care trăiesc astăzi să trăiască mai mult decât orice generație înaintea noastră.

Țările mai bogate au beneficiat de această tranziție în ultimele decenii și se confruntă acum cu problema demografică a unei cote din ce în ce mai mari de pensionari care nu contribuie la piața muncii. În următoarele decenii, țările mai sărace vor fi cele care vor beneficia de acest dividend demografic.

Cum variază vârsta medie în lume?

Vârsta medie oferă un singur indicator important al distribuției pe vârstă a unei populații. Acesta furnizează „punctul de mijloc” al vârstei unei populații; există același număr de oameni care sunt mai în vârstă decât vârsta medie, cât și mai tineri decât aceasta.

Femeile până în 64 de ani vor beneficia de analige ginecologice gratuite pentru depistarea cancerului de col

Vârsta medie globală a fost de 29,6 ani în 2015 – jumătate din populația lumii avea mai mult de 29,6 ani, iar jumătate era mai tânără. Japonia a avut cea mai mare vârstă medie la 46,3 ani. Cel mai tânăr a fost Niger, la 14,9 ani.

În general, vedem că țările cu venituri mai mari, din America de Nord, Europa și Asia de Est tind să aibă o vârstă medie mai mare.
Țările cu vârsta medie mai mică tind să aibă rate de creștere a populației mai mari
Țările cu venituri mai mici tind să aibă o vârstă medie mai mică. Acest lucru se datorează faptului că au o populație „mai tânără” în general: ratele ridicate de fertilitate din aceste țări înseamnă că au populații mai mari de copii mici și adolescenți.

Cum variază ratele de dependență în lume?

O mare parte a populației din categoria de vârstă activă este considerată esențială pentru menținerea stabilității și progresului economic și social. Și din moment ce o parte mai mică a populației mai tinere și mai în vârstă lucrează în mod obișnuit, aceste două grupuri sunt văzute ca „dependenți” în descrierile demografice.

Cum variază persoanele dependente în lume?

Japonia are o populație mult mai în vârstă: în 2017, erau de două ori mai mulți peste 64 de ani decât copiii sub 15 ani. Nu a fost întotdeauna cazul, așa cum arată graficul. Japonia a îmbătrânit semnificativ în ultimele decenii: în 1960, tinerii îi depășeau pe cei bătrâni cu aproape 5 la 1.

Opusul este adevărat în Nigeria. Aproape 95% dintre persoanele aflate în întreținere sunt tineri.

Puteți explora aceste date pentru orice țară folosind butonul „schimbați țara” din aceste diagrame. Veți observa modele destul de consistente: țările cu venituri mai mari, cu rate scăzute de fertilitate și speranțe de viață mai lungi, sunt dominate de o populație mai în vârstă. Opusul este valabil pentru țările cu venituri mai mici, cu rate ridicate de fertilitate.

Recent Posts

Băutura cu calciu, magneziu și potasiu care ajută la ameliorarea „tuturor durerilor” din organism

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că o alimentație sănătoasă și…

21 de minute ago

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

51 de minute ago

Andrei Caramitru: „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net, e doar eșecul tău”

Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…

o oră ago

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

2 ore ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

2 ore ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

3 ore ago

Citeste si: