Categories: Ştiri sănătate

Plafonarea sporurilor la 20% riscă să afecteze negativ veniturile personalului medical

Plafonarea sporurilor la 20% riscă să afecteze negativ veniturile personalului medical este de parere parlamentarului USR Adrian Wiene. Acesta a declarat referitor la memorandul propus că acesta va aduce o scădere:

”Categoric o scădere și evident, corpul medical este o resursă strategică, mai ales acum, în pandemie. Nu se pune problema ca acest lucru să fie acceptat de către noi sau, mă rog, de către coaliție în ansamblul său. Nu cred că o astfel de decizie este una acceptabilă în ceea ce privește personalul medical.”

Memorandul se află pe masa Ministerului Sănătății pentru a da un aviz pe marginea acestui memorandum. Legat de intenția ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, deputatul USR a afirmat:

”Poziţia Ministerului Sănătății este că nu este de acord cu această plafonare a sporurilor, nicidecum acum în pandemie, dar în ansamblu o astfel de modificare nu este una justificată. Ministerul Sănătății nu este de acord cu ea.”

Raluca Turcan spune că va modifica legea salarizării cadrelor medicale

Raluca Turcan a încercat să lămurească aspecte legate de aceste modificări legislative, invită în emisiunea ”Punctul de întâlnire”:

”În primul rând nu aș generaliza și nu aș spune că USR nu este de acord. Este opinia unui deputat care probabil nu a înțeles sensul documentului pe care noi îl avem acum spre aprobare în ședința de guvern, și anume un set de principii în baza cărora ministerele de linie să reașeze politicile salariale astfel încât unele sporuri invitate doar pentru majorări salariale, și nu ca o compensație sau ca o stimulare, să fie introduse în salariul de bază.

Lucrul acesta l-am explicat și mă bucur că am ocazia de fiecare dată să explic poate și mai bine că în momentul în care ai niște sporuri generalizate pentru toți angajații dintr-o categorie socio-profesională, este evident pentru toată lumea că acelea nu sunt sporuri. Sunt de fapt niște majorări salariale mascate.

Un spor îl dai fie, așa cum am spus, ca o compensație pentru o muncă în condiții extreme, da, pentru un risc extrem sau pentru condiții mai periculoase, fie ca o motivație pentru o performanță mai bună.

Aceste sporuri, care în sistemul de sănătate ajung chiar și la 85%, pot să fie incluse în mare parte în salariile de bază, astfel încât să fie reașezate salariile pe grilă și chiar unii angajați cu salarii mici acum să beneficieze mai rapid de majorări salariale decât alții cărora le-au crescut salariile, în domeniul sănătății, pentru a vedea totuși atenția pe care noi o acordăm acestui domeniu strategic în general, dar mai ales în perioadă de criză sanitară.

Deci, în domeniul sănătății avem medicii și asistentele, care sunt acum salarizați la un salariu de bază raportat la nivelul anului 2022 şi pentru anumite specializări sporurile merg până la 85%. În cadrul acelorași specializări sau tipuri de spitale, personalul TESA, brancardierii, infirmierele, cei care lucrează în partea de administrație nici măcar nu sunt incluși pe grila din domeniul sănătății, ci pe grila din domeniul administrației publice cu salarii de bază la nivelul anului 2019. Cu alte cuvinte, într-un singur domeniu au fost sparte echipele medicale, pentru că un medic până la urmă lucrează mână în mână cu infirmiera, dacă infirmiera pune mâinile murdare…”

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică