Planta care previne cancerul de colon și formarea cheagurilor de sânge

Cunoscută și sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemțesc de munte, această plantă minunată este folosită, încă din antichitate, pentru deosebitele proprietăți detoxifiante și antioxidante.

Loboda conține glucide, celuloză, proteine, substanțe minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenți clorofilieni și carotenoizi. Are cantități semnificative de vitamina K și de două ori mai multă vitamina C decât lămâia și spanacul.

Frunzele ei au un gust ușor sărat și acrișor și o textură fină. Sunt folosite în special în bucătărie, în salate, borșuri, ciorbe sau plăcinte și ca remediu natural în medicina populară. Acestea se pot conserva peste iarnă în borcane sau se pot păstra în congelator, menținându-și intacte atât gustul cât și proprietățile hrănitoare, potrivit site-ului ierburiuitate.wordpress.com.

În scop fitoterapeutic, se utilizează frunzele și uneori semințele.

Loboda are acțiune depurativă, diuretică, remineralizantă, emolientă, calmantă și vitaminizantă.

Datorită conținutului de fibre este recomandată pentru reglarea digestiei și prevenirea constipației, dar împiedică și apariția hemoroizilor și a cancerului de colon.

Prin conținutul de vitamina K, ajută la fixarea calciului, dar și la întărirea vaselor de sânge. Astfel, loboda împiedică formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul atacurilor cerebrale. Datorită conținutului de vitamina C, la rândul său antioxidant puternic, loboda favorizează procesul de regenerare celulară și întărește sistemul imunitar al organismului.

Anto-cianina din compoziția sa este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariția celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruțătoare. De asemenea, consumul de lobodă stimulează metabolismul.

Loboda previne și combate astenia de primăvară și contribuie la detoxifierea organismului. În afecțiuni pulmonare și dureri de stomac, loboda este utilizată sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din semințe. Sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecțiuni ale pielii, în special pe leziuni purulente, pentru a grăbi coacerea.

Loboda, la fel ca spanacul, conține foarte mult acid oxalic. Și din această cauză nu este permisă în cantități mari în cazul litiazei renale.

Sursa foto: gradinahobby.blogspot.com

Recent Posts

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

5 minute ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

35 de minute ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

o oră ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

2 ore ago

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

11 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

12 ore ago

Citeste si: