Ponturi pentru tratarea corectă a hipotirodismului. Reguli pentru administrarea hormonilor tiroidieni

Hipotiroidismul este o problemă destul de comună cu care se confruntă mulți oameni, în special femeile. Piatra de temelie a tratamentului pentru această afecțiune importantă este administrarea corectă şi regulată a hormonilor lipsă din organism.

Ce ar trebui să luați în considerare atunci când luați medicamente pentru tiroidă? Este posibil să le luați noaptea sau este mai bine să o faceți imediat după trezire? Iată câteva întrebări de bază pentru pacienţii afectaţi de această problemă medicală.

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul este o boală în care există o producție insuficientă de hormoni (triiodotironina (T3) și tiroxina (T4)) în comparație cu ceea ce are nevoie organismul.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei boli este boala Hashimoto – tiroidita cronică autoimună. Hipotiroidismul poate fi cauzat și de îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregii glande, de ex. din cauza gușii nodulare, a bolii Graves sau a cancerului tiroidian.

Alte cauze includ deficitul de iod, hipotiroidismul indus de medicamente și radiațiile în zona tiroidei în timpul tratamentului pentru alte tipuri de cancer.

Ponturi pentru tratarea corectă a hipotirodismului

Din păcate, hipotiroidismul este o boală cronică care în majoritatea cazurilor poate însemna terapie pentru tot restul vieții. Tratamentul acestei boli constă în principal în aportul continuu de hormoni tiroidieni, adică suplimentându-le deficitul. Prin consumul constant de medicamente, funcția organismului poate fi reglată și simptomele neplăcute pot fi atenuate sau eliminate complet.

Uneori, tratamentul bolii este asistat prin administrarea de doze adecvate de iod. În plus, o dietă atent aleasă și activitatea fizică ar trebui să fie un element suplimentar în terapia persoanelor cu hipotiroidism.

Doza de hormoni este determinată individual pentru fiecare pacient de către un medic endocrinolog, iar pentru a asigura procesul corect de tratament sunt necesare examinări regulate. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că refuzul tratamentului sau schimbarea independentă a dozelor de medicament pot avea consecințe grave.

În special pentru femeile însărcinate, deoarece lipsa hormonilor tiroidieni afectează negativ dezvoltarea fătului. În plus, hipotiroidismul este un factor comun care afectează fertilitatea.

Respectaţi cu stricteţe indicaţii medicului curant

A lua hormoni tiroidieni nu este o chestiune ușoară de acceptat şi schimbă viaţa persoanei respective. Pentru ca medicamentele să trateze eficient hipotiroidismul, este important să urmaţi cu stricteţe indicaţii medicului curant.

În primul rând, este important să ne amintim că hormonii aparțin unui grup de medicamente care se absorb cel mai bine atunci când sunt administrați pe stomacul gol. De aceea, cea mai obișnuită recomandare este să luați medicamente pentru tiroidă la prima oră dimineața, cu cel puțin 30 de minute înainte de micul dejun.

În majoritatea cazurilor, totuși, acest lucru se dovedește a fi un timp prea scurt pentru ca medicamentul să fie absorbit corespunzător. Prin urmare, se recomandă să așteptați una sau chiar două ore între administrarea hormonului și prima masă.

Hormonii tiroidieni pot fi administrați și seara, dar este important să le luați pe stomacul gol, adică la cel puțin 3-4 ore după ultima masă.

Nu trebuie schimbat modul de administrare!

În plus, medicamentul trebuie luat cu apă, nu cu suc, ceai sau cafea. Potrivit studiilor, cofeina interferează cu absorbția T4 în intestine. Din acest motiv, prima cafea poate fi băută la cel puțin o oră după administrarea medicamentului tiroidian. De asemenea, este imperativ de menţionat că în intervalul dintre administrarea hormonilor și mese nu trebuie să se bea nimic altceva decât apă.

De asemenea, hormonii tiroidieni sintetici nu trebuie luați în mod interschimbabil, adică nu trebuie schimbat modul de administrare – o zi dimineaţa, alţă zi seara. Acest lucru creează un risc de confuzie, iar regularitatea este cheia pentru echilibrarea nivelurilor hormonale din organism.

Ce interferează cu absorbția medicamentelor?

Alături de tratament, dieta este extrem de importantă şi din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească ingredientele necesare pentru producerea hormonilor tiroidieni – iod, seleniu, zinc și fier.

Cu toate acestea, persoanele cu hipotiroidism se luptă adesea cu malabsorbția, ceea ce face dificilă absorbția completă a nutrienților de către organism. Prin urmare, suplimentele de calciu și fier, produsele din soia și lactoză și medicamentele PPI sunt cel mai bine luate cu 3-4 ore înainte sau după administrarea medicamentelor.

În alimentele consumate în timp ce luați hormonul (de exemplu, micul dejun), evitați produsele cu conținut ridicat de fibre, de exemplu. produse din cereale integrale (de exemplu pâine integrală, tărâțe, orez brun). De asemenea, seleniul nu trebuie luat cu zinc, deoarece sunt elemente antagoniste care se anulează reciproc.

Doza de medicație tiroidiană este ajustată de endocrinolog pe baza istoricului pacientului și a rezultatelor de laborator.

Recent Posts

Ce pensie și indemnizație primește un erou al Revoluției din 1989. Peste 12.800 de români încasează o indemnizație specială

Zilele acestea, Casa Națională de Pensii Publice a oferit informații cu privire la pensia primită…

14 minute ago

Colțul de Rai din România desemnat „Destinația turistică a anului 2024”

Dino Parc Râșnov, Castelul Bran, Cetățile dacice din Munții Orăștiei sau Ținutul Mănăstirilor Bucovina se…

44 de minute ago

Simptomele colesterolului ridicat la femeile de 40 de ani: Top 7 semne neobișnuite de niveluri ridicate de LDL pe mâini și degete

Impactul pe scară largă al colesterolului ridicat asupra femeilor după 40 de ani  nu este,…

o oră ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical. Modificări importante privind concediul medical

Medicii de familie pot elibera un certificat de concediu medical pentru o perioadă de 7…

2 ore ago

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

3 ore ago

Citeste si: