Poți să ai palpitații de la tiroidă? Explicația medicului cardiolog

Știai că poate exista o legătură între palpitații și tiroidă? În pofida uriașelor progrese medicale, bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume, reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume.

Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară. Aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială, iar 2 din 10 dintre aceștia nu știu că au afecțiunea, nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc.

Despre palpitații si tiroida

Un alt factor important în sănătatea cardiovasculară este controlul tulburărilor tiroidiene, atrag atenția medicii.

“Când glanda tiroidă produce prea puțini hormoni tiroidieni (hipotiroidism), acest lucru poate cauza un ritm cardiac mai scăzut, o creștere a valorilor colesterolului, o creștere a volumului de lichid din jurul inimii și insuficiență cardiacă.
Pe de altă parte, când tiroida produce prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidism), acest lucru face ca inima să bată mai repede, ceea ce poate duce la palpitații ori la bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială).
Există și alte simptome ale hipertiroidismului, pe lângă cele de mai sus.

Adulții mai în vârstă, de pildă, cel mai probabil fie nu au niciun fel de semne și simptome, fie au doar simptome ușoare, cum ar fi un ritm cardiac crescut, intoleranța la căldură și tendința de a obosi în timpul unor activități obișnuite.” a precizat dr. Daniela Bartoș , Doctor în Științe Medicale, Medic Primar Medicină Internă, Medic Primar Cardiologie.

Mergi la un control la medicul endocrinolog dacă ai palpitații

Nu ignora situațiile în care observi că ai palpitații la inimă și simți ca și cum inima „sare peste o bătaie”. Acea senzație în piept, la nivelul inimii, pe care o ai pot fi, de fapt, palpitații cauzate de modul deficitar în care glanda tiroidă funcționează. Poți să percepi, de exemplu, că inima ta bate diferit (flutter atrial) sau să ai senzația că inima sare peste o bataie sau două ori poate ai simțit recent că inima bate prea tare sau prea rapid.

Poți avea astfel de senzații și la nivelul pieptului sau în puncte de pe corp unde se simte pulsul, cum ar fi în gât (simți că inima palpită în gât). Palpitațiile sau aceste lovituri ușoare în piept pot fi un semn ce arată că în sistemul tău circulă prea mulți hormoni tiroidieni (este vorba de hipertiroidism), așa că este important să mergi la medic pentru un diagnostic corect.

Tratamentul cu hormoni tiroidieni îți reduce riscurile

Reține, deci, că o glandă tiroidă hiperactivă poate cauza numeroase simptome, iar printre ele se află și palpitațiile (bătăile neregulate și/sau neobișnuit de rapide ale inimii). Glanda tiroidă și inima sunt strâns legate și dacă există un factor care afectează unul dintre aceste organe, acel factor îl va afecta și pe celălalt. Asta inseamnă că, atunci când un pacient este suspectat că are o afecțiune a glandei tiroide ori a fost diagnosticat cu o boală de acest gen, el ar trebui sa fie investigat și pentru afecțiuni ale inimii.

Diagnosticul unei afecțiuni a glandei tiroide crește riscul ca pacientul să dezvolte o problemă la nivelul inimii, iar studiile*** arată că, în cazul pacienților cu hipotiroidism, tratamentul cu hormoni tiroidieni ajută la reducerea acestui risc de boli cardiace. Cercetările au mai arătat că terapia de substituție hormonală cu hormoni tiroidieni poate fi de ajutor în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă cronică și în cazul pacienților care au suferit un infarct miocardic.

Cercetătorii subliniază că până și cele mai subtile modificări în ce privește concentrația hormonilor tiroidieni (cum ar fi cele observate în hipotiroidism și hipertiroidism) ar putea influența în mod negativ sistemul cardiovascular.

 

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

17 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

46 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică