Categories: Stil de viaţă

Istoria medicinei. Povestea fabuloasă a femeii care s-a dat drept bărbat timp de 50 de ani, pentru a deveni un chirurg renumit

Dr. James Barry s-a născut, de fapt, Margaret Ann Bulkley în jurul anului 1789 în County Cork, Irlanda, într-o perioadă în care femeile nu aveau acces la majoritatea educației formale și cu siguranță nu aveau voie să practice medicina. Barry a fost al doilea copil al lui Jeremiah (un băcan) și al lui Mary-Ann Bulky. Pe când era încă adolescentă, se crede că Margaret a fost violată de un unchi. Ea a dat naștere unui copil, Juliana, care a fost crescută de mama sa.

Margaret era interesată să urmeze o educație și să facă ceva dincolo de ceea ce era permis pentru sexul ei. În cartea din 2016, James Barry: A Woman Ahead of Her Time, autorii Dr. Michael du Preez și Jeremy Dronfield povestesc o întâmplare de pe vremea când Margaret avea 18 ani, în care ea și-a certat deschis fratele cheltuitor spunând: „Dacă nu aș fi fost fată, aș fi fost soldat!”. Și soldat avea să fie.

Când familia ei a trecut prin vremuri grele, Margaret (care era la sfârșitul adolescenței) s-a mutat cu mama ei la Londra, unde Mary Ann avea un frate, James Barry, pictor și academician regal. Cele două femei i-au cunoscut pe prietenii lui Barry, printre care generalul Francisco de Miranda, exilat în Venezuela, și David Steuart Erskine, contele de Buchan. Aceștia au fost impresionați de tânăra Margaret, știind că inteligența ei o poate duce departe. Aceștia au jucat probabil un rol în conceperea planului ca Margaret să urmeze o educație și, în special, o carieră în medicină. Primul James Barry a murit în 1806, lăsându-le surorii și nepoatei sale suficienți bani pentru a le pune pe picioare – și numele său în joc.

Dragostea pentru educație și pentru medicină mai presus de stereotipurile epocii

Trei ani mai târziu, Margaret Bulkley a îmbrăcat un pardesiu (pe care îl purta tot timpul, indiferent de vreme) și pantofi cu talpă înaltă de 5 cm a început să se identifice drept James Barry. Mutându-se la Edinburgh, tânărul Barry s-a înscris la facultatea de medicină în 1809 și și-a modificat vârsta pentru a se potrivi cu aspectul său tânăr și băiețos. Zvonurile au zburat, deoarece statura scundă a lui Barry, vocea înaltă, constituția slabă și pielea fină i-au făcut pe mulți oameni să suspecteze că Barry era un copil prea mic pentru a urma cursurile școlii de medicină – dar Barry nu a cedat niciodată.

Când lui Barry nu i s-a permis să se prezinte la examene pentru că se bănuia că era prea tânăr, lordul Erskine a intervenit. Viitorul doctor a primit o diplomă în medicină la vârsta de 22 de ani. Barry s-a înrolat în armată ca asistent chirurg, unde din nou vârsta sa a fost pusă sub semnul întrebării, dar în cele din urmă i s-a permis să profeseze.

Provocările drumului spre succes

Barry și-a început cariera militară la 6 iulie 1813, ca asistent de spital în armata britanică, iar în scurt timp a fost promovat la funcția de asistent de medic de stat major, echivalentă cu cea de locotenent.

A servit apoi în Cape Town, Africa de Sud, timp de 10 ani, unde s-a împrietenit cu guvernatorul, Lordul Charles Somerset. Unii cred că Somerset cunoștea secretul lui Barry. Cei doi au devenit apropiați, iar Barry s-a mutat într-un apartament privat la reședința acestuia. Au circulat zvonuri cu privire la natura relației lor, iar un afiș a fost atârnat de un acuzator anonim care afirma că Somerset „are o relație intimă cu  doctorul Barry”. Au fost înființate comisii pentru a investiga scandalul, dar ambele părți au fost ulterior exonerate.

Poate pentru a adopta o personalitate masculină mai stereotipică și mai nervoasă, sau poate pentru că aceasta era de fapt adevărata sa natură, Barry era cunoscut pentru temperamentul său vulcanic. Pacienți, superiorii, căpitani de armată și chiar și Florence Nightingale însăși au fost victimele furiei sale. A aruncat cu sticle de medicamente și chiar a participat la un duel, în care niciuna dintre părți nu a fost rănită grav.

Abilități medicale fără precedent

Abilitățile medicale ale lui Barry erau fără precedent. A fost un chirurg foarte priceput, primul care a efectuat cu succes o operație de cezariană în Imperiul Britanic, în care atât mama, cât și copilul au supraviețuit.

De asemenea, s-a dedicat reformei sociale, denunțând condițiile insalubre și proasta gestionare a cazărmilor, închisorilor și azilurilor.

În timpul șederii sale de 10 ani, a făcut demersuri pentru un sistem de apă mai bun pentru Cape Town. În calitate de medic, i-a tratat pe bogați și pe săraci, pe coloniști și pe sclavi.

A luptat pentru condiții sanitare adecvate

Următoarea detașare a lui Barry a fost în Mauritius, în 1828, unde s-a certat cu un coleg chirurg din armată, care l-a arestat și l-a trimis în fața curții marțiale sub acuzația de „comportament necorespunzător caracterului de ofițer și gentleman”. A fost găsit nevinovat.

Barry s-a mutat oriunde era nevoie de serviciile sale, continuând să urce în grad în timp ce călătorea prin lume.

În 1857, a ajuns la rangul de inspector general însărcinat cu spitalele militare – echivalentul unui general de brigadă. În această poziție, și-a continuat lupta pentru condiții sanitare adecvate, susținând, de asemenea, o hrană mai bună și o îngrijire medicală adecvată pentru prizonieri și leproși, precum și pentru soldați și familiile acestora.

Secretele sale au fost descoperite după moarte

Dr. James Barry a murit de dizenterie la 25 iulie 1865. Se spune că, pe patul de moarte, cunoscuții așteptau ca un secret să fie dezvăluit – unii spunând că l-au ghicit de la bun început.

Ultima dorință a lui Barry a fost să fie îngropat în hainele în care a murit, fără ca trupul său să fie spălat – dorințe care nu au fost respectate.

Când asistenta a dezbrăcat cadavrul pentru a-l pregăti pentru înmormântare, a descoperit două lucruri: anatomie feminină și vergeturi specifice unei sarcini.

Secretul a fost făcut public după ce un schimb de scrisori între General Register Office și medicul lui Barry, maiorul D. R. McKinnon.

În aceste scrisori, maiorul McKinnon, care a semnat certificatul de decesului, spunea că „nu este treaba mea” dacă Dr. James Barry era bărbat sau femeie – o afirmație cu care Barry însuși ar fi fost probabil de acord.

Dr. James Barry este înmormântat în cimitirul Kensal Green, în nord-vestul Londrei.

Sursă: History

Recent Posts

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

22 de minute ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

52 de minute ago

Forumul Anual Brunel cu privire la economia și politicile din domeniul sănătății. Impactul consumului de zahăr și de tutun asupra sistemului medical grecesc

Dincolo de discursul intelectual, Forumul anual inaugural Brunel cu privire la economia și politicile din…

57 de minute ago

OMS avertizează asupra unui virus mortal: Provoacă inflamație la nivelul ficatului

OMS avertizează asupra unui virus mortal! Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a transmis printr-un comunicat,…

o oră ago

Mare atenție, șoferi! Pedeapsă cu închisoarea dacă faceți această greșeală

Mare atenție, șoferi!  Proiect de lege înăsprit pentru șoferi. Pedepse mai mari pentru cetățenii prinși băuți…

2 ore ago

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

2 ore ago

Citeste si: