Categories: Stil de viaţă

Povestea tumultoasă a Zinei Dumitrescu, creatoarea de modă care a cunoscut-o pe Coco Chanel și a refuzat să lucreze pentru Elena Ceaușescu

Zina Dumitrescu, mama modei românești, cum era numită sau, pur și simplu, mama Zina, pentru că mereu a purtat de grijă manechinelor cu care a colaborat.

Fire năvalnică, femeie aprigă, Zina Dumitrescu realiza cam tot ce își punea în cap. Ținea la etichetă, la eleganță și mereu povestea cum supraveghează îndeaproape dieta manechinelor, întrucât nu era admisibil ca ele să depășească greutatea optimă. Cătălin Botezatu a descris-o de nenumărate ori protectoare și vigilentă.

Zina Dumitrescu în ultimele luni de viață a refuzat să mai lupte, probabil lipsindu-i o motivație. Nu demult, Cristian Brancu i-a făcut o vizită de îmbărbătare la azilul unde era internată și a întrebat-o care ar fi una dintre dorințele sale. Mama Zina a răspuns de îndată: să mai merg la o prezentare de modă a lui Cătălin Botezatu. Din păcate, designerul pentru care mama Zina chiar nutrea sentimente materne nu a reușit să îi împlinească această dorință, regret pe care și l-a exprimat după ce a aflat vestea că a murit creatoarea de modă.

Mulți nu știu viața palpitantă pe care Zina Dumitrescu a dus-o. Moldoveancă de peste Prut, Zina s-a născut în județul Ismail din Republica Moldova, în 1936, iar numele său real era Zenobia Bogoș.

Într-un interviu acordat gazetamondena.ro, Zina Dumitrescu a povestit cum s-a refugiat după război în România. De la o vârstă fragedă a ajuns model la Casa de modă Venus, unde peste 30 de ani avea să devină director. Cu un ochi format în a găsi talente, Zina Dumitrescu le-a lansat în modă pe celebrele Janine, Dana Săvuică, Romanița Iovan, Bianca Brad, Melek Amet, Rita Mureșan.

Creatoarea de modă a avut trei soți. Prima oară s-a căsătorit cu regizorul Marin Negreanu, tatăl unicului ei fiu, Cătălin. Primul ei soț este actor și regizor la Teatru Național. Nu a rămas în relații prea bune cu el. Apoi, s-a măritat cu Nicolae Rădulescu Botică, secretarul Sectorului 1. A rămas prietenă bună cu el, chiar și după despărțire. A mai fost căsătorită cu conferențiarul Costin Dumitrescu, care a decedat în anul 2009. Cătălin Botezatu cataloghează pierderea acestuia ca fiind începutul sfârșitului pentru mama Zina, spunând moartea acestui soț pentru ea a fost devastatoare și nu crede că și-a revenit vreodată după această pierdere.

„Dacă e să regret ceva în viață, regret că am stat toată viața ca bou-n jug, măritată tot timpul. Am trecut fără să vreau, fără să divorțez , la următorul soț, dintr-o căsnicie în alta. Nu am apucat să stau și eu singură, să respir cum stau femeile în ziua de astăzi. Cu Costin Dumitrescu, cu profesorul, am fost căsătorită 26 de ani, din ’83”, a spus Zina.

„În 1967, la Moscova, în Piața Roșie, s-a desfășurat primul și unicul congres mondial de modă, unde eu am cunoscut-o personal pe Coco Chanel, o femeie care mi-a influențat viața destul de mult, a fost ca o Olimpiadă, cu drapele, cu deschidere oficială. Coco Chanel ieșise pentru prima oară în afara Franței, și venise la Moscova fiind foarte curioasă să-l vadă pe Lenin. Pe vremea aceea manechinele erau angajate cu normă întreagă, cu toate că în Codul Muncii eram trecute ca muncitor necalificat, iar după ’90 eu am reușit să introduc în nomenclatorul muncii profesia de prezentator de modă”, a mai povestit Zina Dumitrescu, scrie historia.ro.

Și un alt amănunt picant al vieții palpitante pe care a dus-o mama Zina este că a refuzat-o pe Elena Ceaușescu, refuzând să lucreze pentru ea. Despre soția lui Nicoae Ceaușescu, creatoarea de modă a mărturisit că nu avea haine urâte, dar nu avea stil și nu știa să își poarte ținutele și deși era preocupată de modă, Elena Ceaușescu arăta îngrozitor din punct de vedere al stilului, potrivit Zinei.

Zina Dumitrescu lasă în urmă o imagine de femeie puternică, de deschizătoare de drumuri, de eleganță și magnetism.

Adora cartofii prăjiți și să danseze. Pe vremurile când participa la emisiuni, era efervescentă și o adevărată doamnă, de la care oricare femeie avea de învățat.

Drum lin în lumină, Zina Dumitrescu!

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică