Povestea unui tinere de 22 de ani: „Am aflat că am cancer datorită unui avertisment de la profesorul meu”

A fost doar o altă zi de cursuri pentru studenta la medicină Gabriella Barboza. Ea și colegii ei învățau cum să facă examinări la cap și gât.

La un moment dat, profesorul său, Daniel Lichtenthaler, i-a cerut să participe ca model la un exercițiu despre cum să efectueze un examen medical al gâtului.

„Am primit partea în care urma să explice tehnica de a palpa tiroida„, își amintește Gabriella, care locuiește în São Paulo, Brazilia.

Pe măsura ce explica, eleva a simțit ceva diferit în reacția profesorului său.

„Cred că îi era frică să vorbească atunci, dar am observat că ceva nu i se părea normal”, spune tânăra. La sfârșitul orei, l-a întrebat pe profesor. „L-am întrebat dacă a observat ceva diferit când îmi simțea gâtul și mi-a spus: „Este ceva acolo, aruncă o privire”.

După acea alertă de la profesorul său, a fost supusă analizelor medicale și a fost diagnosticat cu un tip de cancer tiroidian.

Ea descrie acel curs, la mijlocul lui octombrie 2020, ca fiind un punct de cotitură pentru sănătatea ei.

„Dacă nu aș fi fost la curs în ziua aceea, poate că nu ar fi descoperit boala atât de curând. Diagnosticul meu ar fi durat mult mai mult și ar fi putut fi mai grav”, spune eleva, care acum are 22 de ani.

„Lumea mea s-a prăbușit”

Tânăra, aflată în al treilea semestru de medicină, dă asigurări că nu a avut simptome și nici nu ar fi observat vreun fel de modificare la gât.

Lichtenthaler, care este specialist în geriatrie și medicină internă, a declarat pentru BBC că a observat că tiroida studentei a avut o creștere semnificativă și asimetrică. Acest motiv l-a determinat să o cheme pe tânără pentru a o folosi drept model în cadrul demonstrației tehnice.

„Prima elevă folosită ca exemplu avea o tiroidă mică, ceea ce este normal. Așa că m-am uitat repede la gâtul altor elevi și Gabriella mi-a atras atenția”, spune medicul.

El a observat mărirea glandei atunci când a atins tiroida fetei. „Am fost norocoși că a prezentat anomalia anatomică chiar la cursul de examinare a capului și gâtului”, spune Lichtenthaler.

Sugestia profesorului de la sfârșitul orei de a merge la medic pentru a afla ce se află în spatele acestei tulburări a surprins-o și a intrigat-o pe Gabriella.

„Întotdeauna am fost o persoană foarte sănătoasă. Mi-au făcut analize medicale cu o lună înainte, dar nu au identificat nimic anormal”, spune ea.

Carcinom papilar tiroidian

A doua zi după oră, a mers la un ginecolog. „A evaluat, mi-a spus că este ceva (neobișnuit) și că este mai bine să investighez”. Și a fost supusă mai multor teste în săptămâna următoare.

La sfârșitul lunii octombrie a fost diagnosticată cu carcinom papilar tiroidian.

„Când am aflat, lumea mea s-a prăbușit. M-am tot gândit: sunt prea tânără să înfrunt asta. Am plâns mult și nu am vrut să cred. Este un moment în care vezi că lucrurile se pot termina”, spune Gabriella.

Nodulii tiroidieni sunt considerați obișnuiți și sunt adesea ușor de identificat datorită locației proeminente a glandei, în zona centrală a gâtului. În multe cazuri, potrivit medicilor, pacientul însuși poate simți această diferență atingând această regiune a corpului.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări în și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

1 minut ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

32 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra