Categories: Ştiri sănătate

Premierul Marcel Ciolacu, consultări programate azi cu sindicaliștii din sănătate

Premierul Marcel Ciolacu, consultări programate azi cu sindicaliștii din sănătate. Discuțiile au loc în contextul protestelor din ultima perioadă și vizează, în principal, revendicări legate de salarizare sau deficit de personal.

Reamintim că Solidaritatea Sanitară a anunțat că continuă protestele. Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în ședință extraordinară în data de 29.01.2023, a decis continuarea acțiunilor de protest, considerând insuficientă oferta actuală a Guvernului.

Reprezentanții Federațiilor Sanitas și Solidaritatea Sanitară au programate, azi, la Palatul Victoria, consultări cu premierul Marcel Ciolacu.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Vicepreședintele SANITAS, Răzvan Gae, într-o postare pe o rețea de socializare: ”La acest moment, toată lumea suferă pentru că sporurile sunt undeva la 2018, pentru anumite categorii, chiar mai mult de 2018, mai în spate, chiar 2010-2012, iar sistemul sanitar suferă de o lipsă acută de personal. Și aici, aș vorbi în mod special la asistenți, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, ș.a.m.d.

Din fericire, noua grilă de salarizare a dus acolo unde era necesar; medicul primar, poate și medicul specialist, restul, avem un medic rezident în anul 1, mai mult de 3.500 de lei în mână nu ia. Un medic rezident anul IV, undeva la 4.700 de lei, în contextul în care acesta face și gărzi, iar o infirmieră dintr-un ambulatoriu de specialitate, undeva la 2.400 – 2.500 de lei, iar o asistentă dintr-o secție de chirurgie dintr-un spital foarte mare nu ia mai mult de 3.800 de lei.”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma recent că cea mare parte a revendicărilor salariale cerute vor fi rezolvate cu siguranță

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma recent că cea mare parte a revendicărilor salariale cerute de cei de la „Sanitas” vor fi rezolvate cu siguranță, Guvernul și sindicaliștii fiind aproape de obținerea unui acord. Alexandru Rafila a recunoscut că există discrepanțe în salarizarea personalului care lucrează în spitale.

”O să discutăm cu sindicaliștii de la „Sanitas”. Am discutat, de fapt, în fiecare zi. Suntem aproape de obținerea unui acord. Au avut tot sprijinul din partea Guvernului, a primului ministru, Marcel Ciolacu. Și cea mai mare parte a revendicărilor lor salariale, cu siguranță, vor fi rezolvate. În primul rând, ceea ce personal consider și am ajuns la aceeași concluzie împreună cu dânșii, discrepanțele în salarizarea personalului care lucrează în spitale – există și personal TESA sau alt tip de personal care are salarii foarte mici – trebuie să găsim o soluție pentru ei și, ulterior, o mărire generală a salariilor, dacă se poate și bazată pe performanța profesională.”

Atât sindicaliștii de la „Sanitas”, cât și cei de la „Solidaritatea Sanitară”, care de altfel au și notificat în urmă cu câteva zile Guvernul privind declanșarea unei greve generale, cer o creștere de cel puțin 20 de procente a salariilor din sistemul medical, atât pentru asistente, infirmiere, personal TESA, cât și pentru medici.

Se afirmă că acele categorii care asigură continuitatea actului medical sunt în continuare remunerate cu sporuri la nivelul anului 2018. Inclusiv medicii care fac gărzi suplimentare sunt plătiți în continuare cu un tarif orar de acum șase ani.

Revendicările vizează inclusiv adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale ale angajaților din sănătate, dar și de creștere a calității actului medical.

Recent Posts

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

15 minute ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

46 de minute ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

o oră ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

2 ore ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

2 ore ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

3 ore ago

Citeste si: