Prevenirea pietrelor la rinichi: Câtă apă ar trebui să bei? Cea mai bună apă pentru eliminarea pietrelor la rinichi

Estimări recente sugerează că 1 din 11 americani va experimenta pietre la rinichi în timpul vieții, așa că este de la sine înțeles că ar trebui să luăm cu toții în serios prevenirea pietrelor la rinichi.

„Este o boală foarte răspândită”, spune dr. Monica Morgan, medic urolog la Houston Methodist.

„Recurența pietrelor la rinichi este, de asemenea, obișnuită. O persoană care a avut o piatră în trecut are o șansă de 50% să facă altele dacă nu ia măsurile necesare pentru a le preveni”.

Ce poți face pentru a rămâne fără pietre? Poate ai auzit că pur și simplu bea suficientă apă este tot ce trebuie.

Deshidratarea poate provoca pietre la rinichi?

„Absolut”, spune dr. Morgan. „Există o mulțime de date care arată că volumul de urină este incredibil de important pentru prevenirea pietrelor”.

Pietrele la rinichi se formează atunci când mineralele și sărurile din urină se combină pentru a crea depozite dure în interiorul rinichilor. De exemplu, pietrele de calciu – cel mai comun tip de pietre la rinichi – sunt de obicei compuse din calciu și oxalat care s-au atașat și fixat în țesutul renal.

Șansele ca acest lucru să se întâmple cresc dacă nu bei suficientă apă. Pe măsură ce volumul de urină scade, aceste minerale devin mai concentrate, ceea ce crește șansele lor de a interacționa.

„De aceea aportul scăzut de lichide este un factor uriaș de risc de pietre la rinichi”, explică dr. Morgan. „Acest risc crește și mai mult dacă aveți, de asemenea, prea mult din unul dintre aceste minerale în urină dintr-un motiv sau altul. Hipercalciuria, calciu urinar ridicat, este un exemplu în acest sens”.

Din fericire, hidratarea adecvată poate ajuta la contracararea acestui lucru, notează Dr. Morgan. De fapt, este una dintre cele mai importante moduri de prevenire a pietrelor la rinichi.

„Cu cât bei mai multă apă, cu atât urina ta va fi mai diluată”, spune dr. Morgan. „Acest lucru înseamnă că concentrația de calciu și alte minerale din urină va fi mai mică, reducând șansa de formare a pietrelor”.

Câtă apă este nevoie pentru a preveni pietrele la rinichi? Poate depinde. Pentru majoritatea oamenilor, prevenirea începe prin a urma recomandările generale pentru o hidratare adecvată. Dar pentru cei care au trecut printr-o etapă de pietre dureroase, hidratarea devine o prioritate și mai mare.

Oamenii predispuși să dezvolte pietre la rinichi au nevoie de mai multă apă?

În timp ce unii oameni pot scăpa doar cu băutul unui litru de apă (sau mai puțin) pe zi, dr. Morgan subliniază că cei cu antecedente de pietre la rinichi au o povară mai mare de a-și crește aportul de lichide.

„Vrem ca cei predispuși să dezvolte pietre la rinichi să bea suficientă apă pentru a produce 2,5 până la 3 litri de urină pe zi”, spune dr. Morgan. „Dar pentru că corpul tău folosește o parte din apa pe care o bei pentru procesele necesare, cum ar fi digestia și pierzi apă prin transpirație, volumul de urină nu este identic cu aportul de lichide.”

Având în vedere acest lucru, dr. Morgan spune că persoanele predispuse la pietre la rinichi ar trebui, în mod ideal, să bea mai mult de 3 litri pe zi – adică cel puțin 13 pahare de 8 uncii. Cu toate acestea, cantitatea exactă depinde de greutatea corporală a persoanei și de mulți alți factori.

„Studiile clinice au stabilit acest număr ca obiectiv, dar știm că poate fi oarecum nerealist pentru mulți oameni”, spune dr. Morgan. „Dacă le oferi oamenilor obiective nerezonabile, este puțin probabil să le îndeplinească, așa că recomandarea mea practică pentru prevenirea recidivei pietrelor se situează undeva între obținerea a 2,5 până la 3 litri de apă pe zi.”

Dacă aceasta este o schimbare mare pentru dvs., începeți încet – adăugând treptat din ce în ce mai multă apă la aportul zilnic de lichide.

„Da, obiectivul este de 2,5 până la 3 litri sau mai mult, dar, de obicei, orice cantitate suplimentară de apă este mai bună decât cea pe care ați băut în trecut”, spune dr. Morgan.

De asemenea, este recomandat să beți apa pe parcursul întregii zile, mai degrabă decât să o beți deodată.

Ce fel de apă este cea mai bună pentru pietre la rinichi?

S-ar putea să vă întrebați dacă există „cel mai bun” tip de apă pentru prevenirea pietrelor la rinichi. Apa alcalină, un remediu popular pe internet, este adesea promovată.

„Nu există date științifice care să demonstreze că un tip de apă este mai bun decât altul la prevenirea pietrelor la rinichi”, spune dr. Morgan. „Unele studii arată că magneziul și bicarbonatul sunt bune pentru a avea în apă, dar nu există date solide care să demonstreze că apa alcalină este de fapt mai bună în acest moment.”

Pe de altă parte, unele studii arată că apa dură (cea mai mare parte a apei de la robinet din S.U.A.) ar putea crește riscul de pietre la rinichi datorită conținutului său ridicat de minerale. Dar dovezile sunt rare.

„Conformitatea este mai importantă decât tipul de apă, așa că ne dorim doar ca oamenii să bea efectiv apă – indiferent de tip”, adaugă dr. Morgan. „Cheia pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi este de fapt creșterea și menținerea unui volum adecvat de urină.”

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

5 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

6 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

7 ore ago

Citeste si: