Categories: Ştiri sănătate

Primul ajutor în caz de înec. Medic român: După 4-5 minute, şansele de reuşită scad

Din cuprinsul articolului

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat în ce anume constă primul ajutor în caz de înec. După 4-5 minute, şansele de reuşită scad – spune acesta.

„Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.

Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.

După 4-5 minute şansele de reuşită scad. Siguranţa salvatorului e pe primul plan. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală.

Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid. Evaluaţi semnele vitale.

Dacă sunt prezente, se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă, iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pană la sosirea echipajului medical de urgenţă.

Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pentru wowbiz.ro.

Trei barbati s-au inecat in Marea Neagra

Trei bărbaţi au murit într-o singură zi după ce s-au înecat în Marea Neagră, unul dintre ei fiind salvamarul care a încercat să salveze un turist prins de curent.

Într-un alt caz, un tânăr care a ignorat, de asemenea, steagul roşu care indica faptul că scăldatul este interzis, a scăpat cu viaţă pentru că mai mulţi turişti l-au scos din apă.

Trei turiști – un tânăr de 23 de ani din Suceava, un altul de 28 de ani din Ialomița și un bărbat de 48 de ani din Dâmbovița au fost scoși din mare de salvamarii din Saturn, primul și respectiv Eforie Nord.

Toți erau în stop cardiorespirator şi, din păcate, nu au putut fi salvați. Echipajele SMURD şi de pe ambulanță le-au acordat primul ajutor, dar nici unul dintre bărbați nu a răspuns la manevrele de resuscitare.

Salvamarii au arborat steagul roșu pe toate plajele de la Constanța până în Vama Veche, în timp ce în Năvodari și Mamaia este steag galben, care recomandă scăldatul numai pentru înotătorii experimentați.

Nicio persoană nu este însă în siguranță în apă, atunci când marea este agitată din cauza valurilor sau curenților puternici. Andrei Dorașcu, salvamar în sectorul de plajă din Constanța:

Andrei Dorașcu: Nu sunt exceptați nici înotătorii, indiferent că sunt înotători cu experiență sau nu. Natura este imprevizibilă, la fel și corpul uman și o situație de pericol poate veni pe neașteptate oricând, indiferent de pregătirea noastră fizică.

Recent Posts

Alertă meteo: Un ciclon devastator urmează să lovească România, după ce a făcut ravagii în țările prin care a trecut

Alertă meteo. Un ciclon puternic se apropie de România, aducând cu el ploi torențiale, descărcări…

22 de minute ago

Când sunt necesare suplimente pentru echilibrarea hormonală în premenopauză

Premenopauza le aduce femeilor multe transformări hormonale și provocări, care le influențează starea de bine,…

52 de minute ago

Horoscop 20 mai – 21 iunie. Noi colaborări și șanse de câștig pentru unele zodii

Horoscop 20 mai - 21 iunie. Potrivit horoscopului realizat de Neti Sandu, în această perioadă,…

o oră ago

Vitamine pentru creier recomandate de un neurolog specializat în tratarea bolii Alzheimer

Vitamine pentru creier. Neurologul Robert Love a dezvăluit ce suplimente alimentare ia în fiecare dimineață…

2 ore ago

Pensionarii care primesc 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani

Noua lege a pensiilor aduce vești bune pentru pensionarii cu mulți ani de muncă în…

2 ore ago

Cele mai bune anticoagulante naturale. Fluidizează sângele și ajută la prevenirea cheagurilor

Anticoagulante naturale. Cu toții știm cât de importantă este alimentația sănătoasă atunci când vrem să…

3 ore ago

Citeste si: