Primul medicament pentru „febra oaselor rupte”, testat cu succes

O pastilă dezvoltată pentru febra dengue realizată de compania Johnson & Johnson a fost testată cu succes. Cercetătorii au constatat că noul medicament oferă protecţie împotriva unei forme a virusului în cadrul unui studiu de mică amploare realizat pe oameni în Statele Unite.

În prezent nu există niciun tratament specific pentru febra dengue, o boală care reprezintă o ameninţare tot mai mare, au declarat reprezentanţii Johnson & Johnson (J&J) înaintea prezentării rezultatelor studiului la conferinţa anuală organizată de Societatea Americană de Medicină Tropicală şi Igienă la Chicago.

„Febra oaselor rupte”, un flagel în Asia şi America Latină

Febra dengue, deşi rămâne adeseori asimptomatică, este cunoscută şi sub numele de „febra oaselor rupte” din cauza severităţii durerilor osoase şi articulare şi a spasmelor pe care unii dintre pacienţi pot să le experimenteze.

Ea reprezintă de multă vreme un adevărat flagel în mare parte din Asia şi America Latină, unde provoacă milioane de infectări în fiecare an şi zeci de mii de decese, şi este posibil să se extindă în alte regiuni pe măsură ce schimbările climatice fac ca tot mai multe zone să devină ospitaliere pentru ţânţarii care o răspândesc, potrivit OMS.

Datele preliminare pozitive vin în susţinerea studiului clinic de fază 2, aflat în desfăşurare şi dedicat unei pastile create pentru a preveni cele patru tipuri diferite de febră dengue care circulă în condiţii reale în zonele în care boala este comună, au transmis reprezentanţii companiei J&J. Următorul pas va fi testarea pastilei ca formă de tratament.

Noul medicament funcţionează prin blocarea acţiunii a două proteine virale, împiedicând replicarea virusului. Pastila a fost bine tolerată de toţi participanţii la studiu, a precizat compania J&J, citată de Agerpres.

Cum se manifestă boala

Cei care fac boala pot avea febră, spasme musculare şi dureri articulare atât de severe, încât sunt cunoscute sub numele de „febra oaselor rupte”. În cazurile severe – mai puţin de 1% – boala poate fi fatală.

Nu există un tratament specific pentru denga, deşi există un vaccin disponibil. La începutul acestei săptămâni, OMS a recomandat vaccinul Qdenga de la Takeda Pharmaceuticals pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani din zonele în care infecţia reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică.

Denga este răspândită de ţânţarii Aedes aegypti infectaţi, care se comportă diferit faţă de cei purtători de malarie. De exemplu, aceştia înţeapă oamenii în interiorul locuinţelor şi activează toată ziua, nu numai peste noapte. De asemenea, aceşti ţânţare se înmulţesc în ape foarte puţin adânci.

În plus, o prevenire adecvată ar include planuri de triaj pentru spitale, precum şi inovaţii ştiinţifice, alături de alţi factori cheie, cum ar fi planificarea urbană, pentru a evita zonele cu apă stătătoare în apropierea locuinţelor.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

16 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

45 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică