Primul studiu clinic din România care vizează tratarea paraliziei cerebrale la copii, lansat de o bancă de celule stem

Primul studiu clinic din Romania, care vizeaza utilizarea terapeutica a sangelui cordonal recoltat la nastere, in cazul copiilor suferinzi de paralizie cerebrala, a fost lansat la inceputul lunii martie, de una din bancile membre ARBACS.

Programul reprezinta o premiera in medicina autohtona si este rezultatul unui parteneriat intre una din bancile membre ARBACS, Clinica de Neurologie Pediatrica – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr A. Obregia”, Bucuresti si Institutul Clinic Fundeni, Clinica de pediatrie, Departamentul Transplant Medular.

La ora actuala, in Romania, exista aproximativ 21.000 de copii afectati de paralizie cerebrala, insa prea putine grefe stocate.

Studiul clinic urmeaza sa verifice siguranta si fezabilitatea transfuziei de sange cordonal de ceule stem, precum si masura in care acestea pot trata paralizia cerebrala, totodata dorind sa le aduca acestor copii, parintilor si familiilor lor o sansa la o viata normala, ferita de complicatii.

„Lansarea acestui program reprezinta un pas urias in medicina practicata in Romania si ne bucuram ca vine la initiativa uneia dintre bancile membre ARBACS, organizatie care si-a asumat un cod de etica profesionala, in vederea informarii corecte si complete a parintilor, precum si promovarii celor mai bune servicii medicale, in segmentul care vizeaza celulele stem. Speram ca rezultatele studiului clinic sa fie promitatoare si ca tratamentul sa poata fi extins, in timp, catre toti bolnavii cu paralizie cerebrala, de orice varsta”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, actualul presedinte ARBACS.

Paralizia cerebrala este cea mai frecventa afectiune neurologica, non-progresiva, la copii si principala cauza de dizabilitate neuromotorie. Aproximativ 90% dintre cazurile de paralizie cerebrala sunt congenitale, iar la ora actuala nu exista decat tratamente de recuperare si de prevenire sau control al complicatiilor, neputand fi insa vindecate.

Sangele cordonului ombilical contine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat dupa nastere. In ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit in peste 30.000 de transplaturi in intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, intalnite atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor.

Cele trei banci membre ARBACS – Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE –detin o pondere majoritara din piata autohtona, in 2014 urmand sa aiba o cota de piata cumulata de circa 75%.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

4 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

5 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

5 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

6 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

6 ore ago

Citeste si: