Categories: Stil de viaţă

Procedura care te ajută să îți menții greutatea după ce ai slăbit

Autor: Dr. Carmen Giuglea, Doctor in Stiinte Medicale, Medic Primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Sef Sectie in cadrul Spitalului Sf Ioan si Clinicii Perfect Estetic, cadru universitar, Vicepresedinte al Societatii Romane de Chirurgie Estetica

 Un studiu care a decurs in Statele Unite, prezentat la Reuniunea Chirurgilor Plasticieni din America, demonstreaza o diferenta importanta in ramanerea la o greutate mica a pacientilor care au apelat la chirurgia plastica postbariatrica fata de cei care nu au facut-o. Desfasurandu-se pe o perioada de 2,5 ani, dupa ce pacientul a atins o greutate stabila, studiul a aratat o scadere a BMI de 18.24 la pacientii care au optat pentru chirurgie postbariatrica fata de 12.45 la restul. Eliminarea excesului tegumentar influenteaza comportamentul alimentar si imbunatateste starea psihologica a pacientului, ajutandu-l sa se mentina la o greutate mica si de a nu recidiva.

Chirurgia conturului corporal este o ramura nou aparuta in cadrul chirurgiei plastice, ea adresandu-se in mod special unui grup deosebit de pacienti si anume celor care au optat pentru o interventie bariatrica, de micsorare a volumului stomacului si care in urma acestei interventii au slabit un numar important de kilograme.

Pacientii care recurg la o operatie bariatrica si beneficiaza de avantajele unei scaderi dramatice in greutate, se “lovesc” de un nou obstacol dupa castigarea grelei lupte cu obezitatea, excesul tegumentar. In afara de impactul vizual neplacut si disconfortul psihic pe care il provoaca, excesul tegumentar ii poate constrange sa poarte in continuare haine mai largi si ii poate impiedica sa practice diverse activitati fizice sau sportive. In mai putine cuvinte, ii impiedica sa-si traiasca viata asa cum vor. Inlaturatea faldurilor de piele si rearanjarea tegumentului in exces poate rezolva aceste probleme, aducand si un beneficiu suplimentar prin “taierea” unor kilograme, care se dovedesc a fi neresponsive la dieta, integrarea chirurgiei bariatrice cu solutia post-bariatrica estetica, de corectare a conturului corporal, devenind astfel “o necesitate”.

Abordarea pacientului postbariatric este una complexa si delicata, necesitand o echipa de chirurgi si anestezisti dedicata si experimentata, care impreuna cu pacientul, sa stabileasca obiective intermediare si finale si sa se implice, in totalitate, realizarii lor. Excizia tegumentului in exces, care si-a pierdut elasticitatea si care nu mai poate reveni la dimensiunile initiale, necesita o privire de ansamblu asupra intregului corp.

Chirurgia plastica post-bariatrica, chirurgie inca putin practicata la noi in tara, abordeaza  interventiile pe unitati anatomice, dar acestea trebuie grupate, conducand in final la un rezultat estetic si functional cat mai bun intr-un interval de timp rezonabil. In general, un pacient care a slabit intre 100-120 kg necesita corectii multiple, atat la nivelul abdomenului, sanilor, bratelor, coapselor, feselor, regiunii lombare, cat si interventii pentru rejuvenare faciala. Toate aceste interventii necesita o dedicare aparte atat din partea chirurgului plastician, dar mai ales din partea pacientului, care trebuie sa se inarmeze cu rabdare si sa inteleaga ca va trebui sa parcurga un drum nu foarte simplu.

Comunicarea medic – pacient trebuie sa decurga foarte bine, pacientul exprimandu-si dorintele si viziunea sa asupra aspectului final dorit, iar medicul sa ii prezinte optiunile, dar si limitele terapeutice. Pacientul “ideal” pentru acest tip de tratament este cel care a slabit suficient de mult si care a atins o greutate stabila, care nu s-a modificat substantial in ultimele luni, care prezinta o stare generala de sanatate buna, poata accepta prezenta unor cicatrici (uneori intinse)  si care este hotarat sa urmeze drumul pe care a pornit, insotit de medicul sau.

Chirurgia postbariatrica a devenit in ultimii ani un subiect de interes deosebit, avand in vedere ca la noi in tara este relativ recenta. In urma colaborarilor cu colegii chirurgi generalisti care practica chirurgia laparoscopica bariatrica, in ultimii ani adresabilitatea pacientilor care au slabit in urma acestor interventii si au nevoie de chirurgia plastica a crescut substantial, astfel incat experienta mea in acest domeniu a crescut. Ducerea la bun sfarsit a luptei cu obezitatea implica si chirurgia conturului corporal, mai ales ca aceasta boala poate recidiva.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

23 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică