Categories: Ştiri sănătate

Proiect pentru reducerea mortalității infantile din România. Fonduri din PNRR pentru dotarea cabinetelor medicale cu unităţi mobile de terapie intensivă neonatală

Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern care permite demararea a cinci programe de dotare cu aparatură pentru cabinetele medicale și cu unități mobile pentru terapie intensivă neonatală și de screening pentru cancer din fonduri alocate prin PNRR.

Cele cinci programe sunt “Programul naţional de dotare cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară”, “Programul naţional de dotare cu echipamente a cabinetelor de planificare familială”, “Programul naţional de dotare cu echipamente a centrelor comunitare integrate”, “Programul naţional de dotare cu unităţi mobile de terapie intensivă neonatală” şi “Programul naţional de dotare cu unități mobile de screening pentru cancer”.

Proiect pentru reducerea mortalității infantile din România

PNRR are prevăzute fonduri pentru 3.000 de cabinete de medicina familiei, 200 de centre comunitare integrate și 119 cabinete de planificare familială, care pot fi construite sau renovate și dotate cu echipamente medicale, potrivit 360medical.ro.

În cadrul programului de dotare cu unităţi mobile de terapie intensivă neonatală vor fi achiziționate 12 unități mobile de terapie intensivă pentru nou-născuți, un proiect important mai ales pentru reducerea mortalității infantile din România, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Programul de screening pentru cancer prevede achiziția a 10 unități – “caravane mobile de cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului”.

Aceste unități mobile vor fi utilizate pentru activități de screening pentru cancerul de sân și cancerul de col uterin, “în zone cu acces limitat la servicii medicale specializate, inclusiv în zonele defavorizate, cu o populație majoritară de romi sau comunități rome, acestea fiind alocate centrelor regionale care derulează în acest moment activități de screening cervical și care au deja expertiză în astfel de activități”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

7 minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

38 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică