Categories: Ştiri sănătate

Proiecte PNRR: Activitatea medicilor de familie va fi diversificată, iar implementarea caravanelor mobile vor facilita diagnosticarea unor tipuri de cancer

Din cuprinsul articolului

Autoritățile își propun să implementeze noi proiecte în urma obținerii fondurilor PNRR. Acestea vor avea ca scop diversificarrea activității medicilor de familie, dar și crearea unor caravane mobile pentru depistarea cancerului.

Aceste măsuri vor fi benefice mai ales pentru persoanele care locuiesc în medii defavorizate, unde au acces destul de rar la ajutor medical corespunzător.

De aceea, oamenii lasă bolile să avanseze în stadii grave sau pur și simplu nu sunt diagnosticați la timp, în cazul unei boli care nu provoacă simptome.

Planul Național de Redresare și Reziliență ar putea restructura mai multe domenii de activitate din România, având un efect chiar și asupra educației, cu ajutorul centrelor comunitare integrate.

Noile proiecte PNRR

Câteva mii de cabinete de medicină de familie vor putea fi dotate cu echipamente și aparatură nouă cu ajutorul fondurilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar acest lucru va duce la diversificarea activității lor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. El a mai spus că vor fi construite, tot prin PNRR, şi 200 de centre comunitare integrate.

Vorbim în principal de comunități defavorizate care nu au avut acces la servicii medicale generale, să spunem așa, și care se vor putea bucura cel mai mult, poate, de existența unui centru comunitar integrat, unde va putea să fie și o asistență medicală și o asistență socială și, de ce nu, și o parte pe educație.

Dar pentru aceste comunități, existența un astfel de centru va face toate diferența, pentru că de cele mai multe ori accesibilitatea dificilă este cea care face ca oamenii să nu se ducă la medic sau să se ducă într-un moment când deja lucrurile sunt avansate și, atunci, dacă se rezolvă și această parte de accesibilitate, prin aceste centre, pentru 200 de comunități, este totuși un pas important”, a explicat Andrei Baciu, potrivit RRA.

Andrei Baciu a mai spus că prin PNRR vor fi achiziționate și caravane mobile care vor merge în mai multe zone ale țării pentru a face screening, astfel încât să fie diagnosticate din timp cazurile de cancer de sân și de col uterin.

Recent Posts

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

30 de minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

60 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

14 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

14 ore ago

Citeste si: