Categories: Știrile zilei

Reacția Israelului la atacul Iranului. Declarațiile ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar

În urma atacului Iranului asupra Israelului din această noapte, atac aerian realizat cu drone și rachete, neutralizat de sistemul de apărare Iron Dome, ambasadorul Iraelului în România a acordat un interviu la Digi24:

Realizator: Bună dimineața. Acest atac nu a fost o surpriză pentru Israel. Cum a fost primit?

Reuven Azar: În primul rând am avut informații că acest atac este iminent, drept urmare am avut timp să ne organizăm auto-apărarea atât în interiorul Israelului, cât și împreună cu aliaţii noștri, cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu Franța, dar și cu aliații din regiune care au avut rol în oprirea acestui atac cu aproximativ 300 de drone și rachete care au fost trase spre Israel. Din fericire, așa cum ați anunțat și dumneavoastră, majoritatea au fost interceptate. Am avut un copil de 7 ani care a fost lovit cu o bucată de șrapnel.

Realizator: În ce care este acum acel copil?

Reuven Azar: Se pare că atacul cu drone a fost oprit între timp. Nu putem ști dacă va continua sau nu în viitor. Rămânem în stare de alertă.

Realizator: Sistemul Iron Dome și-a făcut datoria, dar şi alte țări au intervenit pentru a ajuta Israelul, vorbim despre Marea Britanie, SUA, Iordanul. Ce urmează în continuare?

Reuven Azar: Ca urmare a acordurilor pe care le avem acum ne coordonăm cu state din regiune, dar și cu comanda centrală a armatei americane. Este foarte important că avem oportunitatea de a crea o strategie de apărare anti-rachetă. Nu e vorba doar despre Iron Dome. Este vorba și despre forțele aeriene despre IDF, despre întregul sistem de interceptare și, de asemenea, am avut și profesionalismul personalului militar care a contribuit la apărare.

Realizator: Nu este armata israeliană copleșită în acest moment, având în vedere că încă din octombrie este în conflict?

Reuven Azar: Ne pregătim pentru acest moment de ani de zile deja. Ştiam că Iranul este o putere extremistă, o putere care e foarte complicată în regiune. Am văzut cum a exportat Iranul sistemele sale prin proxy din regiune. Drept urmare am văzut cum Iranul își construiește capacitatea atât în interiorul țării, cât și în regiune. Drept urmare, și noi ne-am construit un sistem sofisticat de apărare atirachetă, pe care l-am folosit pentru a ne apăra.

Realizator: Ministrul apărării a spus, în această dimineață, că această campanie nu s-a terminat și noi trebuie să rămânem atenți și alerți în această situație. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Cum sună acest mesaj?

Reuven Azar: Știți că ministrul apărării a spus că, după întâlnirea cabinetului de război, factorii decizionali au făcut o evaluare a armatei israeliene, care a făcut o treabă foarte bună, dar trebuie să înțelegem că aceasta a fost o încălcare a legislației internaționale. Atacruilr israelienilor nu au început acum, au început acum zeci de ani, au atacat direct și indirect, au încălcat complet normele comunității internaționale, au făcut apel către distrugerea noastră. Este complet inacceptabil și Israelul își rezervă dreptul, sub legislația internațională, de a se apăra, și se va apăra.

Realizator: Toată lumea se întreabă acum care va fi răspunsul Israelului. Cabinetul de război a decis că armata va răspunde și se va întâmpla acest lucru în următoarele 24 de ore.

Reuven Azar: Vom vedea, trebuie să așteptăm ce se va întâmpla. Spuneam că avem dreptul să facem asta, Israelul este o națiune suverană, iar nașiunile suverane au dreptul, sub legislația ONU, de a se apăra. Avem datoria de a face asta și trebuie să înțelegem că nu trebuie să rămână nepedepsit comportamentul lor. Au abuzat de normele internaționale, susțin organizații teroriste, iar acum au atacat, au lansat un atac imens asupra Israelului.

Realizator: Știți care au fost țintele atacului?

Reuven Azar: Știm că întreaga țară a fost vizată. Au fost lansate atacuri împotriva instalațiilor militare, dar nu numai. Am văzut imagini cu atacul către Ierusalim, către temple. Trebuie să înțelegem cu toții că nu se vor opri decât dacă vor fi obligați. Am fost fericiți să auzim că președintele Statelor Unite va avea o întâlnire pentru a emite o condamnare oficială a atacului, dar nu este suficient. Ne așteptăm să vedem sancțiuni dure pentru acest regim, ne așteptăm să vedem că Iranul va fi sancționat. Ne așteptăm să vedem o constatare a faptului că aparatul de securitate al Iranului răspândește alerte teroriste. Trebuie să vedem un consiliu de securitate al ONU care ia măsuri. Pentru că, dacă din punct de vedere diplomatic se va pune presiune pe Iran, atunci va crește presiunea asupra Israelului

Realizator: La ce vă așteptați din partea comunității internaționale?

Reuven Azar: Trebuie să înțelegeți că este un război între lumea civilizată și forțe barbare. Drept urmare, ceea ce face Iranul este să ne ducă înapoi în secolele trecute, împreună cu toate elementele radicale pe care am văzut că le susține. Drept urmare, ei cred că pot face asta fără să fie trași la răspundere, iar asta trebuie să se schimbe. Dacă iranienii consideră în continuare că lumea nu va face nimic împotriva lor, vor continua să facă acest lucru, iar escaladarea conflictului va veni mai degrabă. Trebuie să facem acest lucru, nu doar prin vorbe, ci și prin fapte.

Realizator: Sunt informații ca atacuri nu au venit nu numai din partea Iranului, ci și din partea altor comunități, din partea comunităților, din partea rebelilor houthi, de exemplu. Vă așteptați ca și aceștia să intervină?

Reuven Azar: În primul rând, acești jucători, aceste organizații teroriste ne atacă încă din octombrie; cu siguranță vor continua și acum să ne atace. Aceste forțe terorizează întreaga regiune. Ceea ce a făcut Iranul a fost ocupe capitale arabe, au luat controlul asupra Libanului și asupra Beirutului, au propriul guvern. În Siria vedem că iranienii controlează întreaga situație. În Yemen, de asemenea, rebelii houthi au creat o forță de foarte mulți oameni care folosesc tehnologie iraniană. Același lucru este valabil și în Irak. Drept urmare, ceea ce se întâmplă este că o serie de țări din regiune, nu numai Israelul, sunt pur și simplu atacate și hărțuite de Iran, care vrea să devină o putere hegemonică în regiune. Dacă nu facem ceva împotriva acestui lucru, va continua să fie o problemă uriașă, pentru că Iran este o sursă de teroare și de conflict în regiune.

Realizator: Care este situația în acest moment? Am vorbit cu români care locuiesc în Israel și ne-au spus că știau despre acest atac, au auzit știri despre faptul că urmează și au încercat să se pregătească.

Reuven Azar: Faptul că am stabilit un sistem nu doar apărare aeriană, ci și de alertare, pentru a ghida oamenii cum să se comporte în caz de atac, faptul că oamenii au adăposturi este foarte important, pentru că le dă siguranța că, și dacă o rachetă lovește teritoriul, sistemele de apărare nu sunt 100% impenetrabile. Faptul că oamenii cooperează cu autoritățile și știu unde să se adăpostească ar reduce numărul de victime la minimum. Am văzut că încă de la 7 octombrie au fost foarte multe zeci de mii de atacuri aeriene către teritoriul nostru, din Liban, din Fâșia Gaza, iar faptul că numărul victimelor civile este unul redus este o dovadă a rezilienței poporului, dar și a deciziei statului israelian de a continua războiul pu teroriștii, deoarece știm că nu avem niciun alt loc în care să mergem. Ne vom apăra țara, vom consolida țara și vom respinge acest atac teribil.

Realizator: Care weste mesajul dumneavoastră pentru poporul român?

Reuven Azar: Vreau să le mulțumesc românilor pentru sprijinul extraordinar pe care l-am văzut din octombrie; inclusiv în această dimineață am văzut mesaje extraordinare de susținere din partea președintelui Iohannis, din partea premierului Ciolacu, care au salutat dreptul nostru de a ne autoapăra. De asemenea, am văzut mesaje din partea ministrului de externe, din partea președintelui Ciucă. Israelienii și românii sunt foarte apropiați unii de alții, avem aceleași valori, cooperăm, ne iubim și sunt sigur că poporul român ne susține, și vă mulțumim pentru asta. Poporul român din Israel este în siguranță, dar și restul populației, sunt parte din economia noastră, din societatea noastră românii de acolo și vor continua să prospere alături de noi.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

5 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

6 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

6 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

7 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

7 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

8 ore ago

Citeste si: