Recuperarea după un accident vascular cerebral. 5 sfaturi care pot fi de ajutor

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre cele mai des întâlnite boli, care poate afecta capacitățile motorii și cognitive ale unei persoane. Acest lucru se întâmplă deoarece afecțiunea presupune întreruperea fluxului de sânge către o anumită zonă a creierului, așadar pot fi afectați centrii vorbirii, ai mișcării etc.

Boala este una extrem de periculoasă, având o mortalitate destul de ridicată. În cazul în care pacientul supraviețuiește, acesta va avea nevoie să urmeze o terapie de recuperare pentru a putea duce o viață normală și a-și relua activitățile de zi cu zi. Iată de ce ar trebui ținut cont în cadrul unei asemenea terapii.

1. Urmează o terapie în funcție de tipul de AVC suferit

Accidentul vascular cerebral poate fi de două tipuri, în funcție de modul în care se întrerupe irigarea sanguină a creierului. Acesta poate fi hemoragic, atunci când are loc ruperea unui vas de sânge, și ischemic, atunci când apare un cheag de sânge la nivelul unui vas cranian.

Tehnicile de recuperare la care va trebui să apelezi depind foarte mult de tipul de AVC suferit. Acestea vor trebui începute la intervale de timp diferite (în cazul celui hemoragic la aproximativ 10 zile de la accident și în cazul celui ischemic la 2 zile).

Procedurile diferă și în funcție de gravitatea afecțiunii, cazurile ușoare permițând o recuperare completă.

2. Optează pentru intervenții timpurii și progresive

Așa cum am menționat mai sus, este necesar să se intervină cât mai curând după ce a avut loc AVC-ul, pentru a crește șansele unei recuperări de succes. În general, s-a observat faptul că se obțin rezultate extrem de bune atunci când pacienții urmează astfel de proceduri în primele 6 luni de la accident.

Însă, și modul în care se desfășoară acestea este important. Pacientul ar trebui să înceapă cu exerciții ușoare de recuperare, ca apoi să crească progresiv dificultatea acestora, pe măsură ce se îmbunătățesc funcțiile sale motorii și capacitatea de comunicare.

3. Apelează la un kinetoterapeut profesionist

Recuperarea după AVC constă în numeroase proceduri, care au ca scop redarea forței musculare, reînvățarea mișcărilor, antrenarea memoriei și a capacității cognitive și, bineînțeles, prevenirea altor accidente vasculare. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode, însă tehnica de bază constă în kinetoterapie.

Pentru o recuperare cât mai rapidă, contează nu numai momentul în care se vor realiza exercițiile, ci și felul în care vor fi executate. De aceea, ajutorul unui kinetoterapeut profesionist este vital. Acesta va verifica atent modul în care se desfășoară recuperarea și va oferi pacientului tot suportul necesar.

4. Apelează la un psiholog

Un lucru deseori trecut cu vederea este impactul psihologic al unei astfel de afecțiuni. Faptul că pacienții nu se mai pot deplasa și nu se mai pot descurca singuri poate duce la apariția stărilor de depresie și anxietate, așa că aceștia au deseori nevoie de ajutor specializat. Un psiholog îi va ajuta să facă față mai ușor acestor schimbări drastice și va putea ajuta la progresul recuperării.

5. Obține asistență în întreg procesul de recuperare 

Întregul proces de refacere după un accident vascular cerebral este de durată și necesită multă răbdare și perseverență. Însă, acest lucru poate fi dificil pentru apropiații pacientului. Dacă o  persoană vârstnică din familia ta a suferit un AVC și se află în proces de recuperare, îl poți ajuta oferindu-i șansa să primească asistență și ajutor specializat, apelând la serviciile unui cămin de bătrâni.

Această soluție este potrivită cu precădere în cazul bolnavilor nedeplasabili, care au nevoie de supraveghere permanentă și acces constant la servicii medicale. Un astfel de loc este căminul de bătrâni Affinity Park Residence, unde vârstnicii vor beneficia de condiții de lux și servicii de calitate.

Recuperarea după AVC nu este deloc ușoară, dar îi poți ajuta pe cei dragi oferindu-le tot sprijinul tău. Nu uita, cu cât terapia este începută mai devreme și este supravegheată de specialiști, cu atât cresc șansele a unei recuperări de succes.

Sursa foto Shutterstock.com

Recent Posts

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

31 de minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

o oră ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

14 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

14 ore ago

Citeste si: