Soluții pentru regenerarea articulațiilor. Vindecarea este o reacție naturală a corpului uman

Refacerea cartilajelor articulare. Odată cu vârsta sau cu supra-solicitarea articulațiilor, sistemul musculo-scheletal poate suferi degenerări, al cărui proces evolutiv dă naștere unor afecțiuni inflamatorii, precum osteoartritele. Atrozele, cum mai sunt acestea numite, reprezintă boli degenerative articulare, care se manifestă prin dureri acute, având un impact major asupra calității vieții, asupra libertății de mișcare și a flexibilității.  

Osteoartrita sau artroza este una dintre cele mai răspândite astfel de patologii. Cauza care stă la baza acestei boli este degenerarea sau lezarea cartiljului articulației, ducând la fricțiunea oaselor articulare și chiar la modificarea formei acestora.

Cele mai expuse dezvoltării unei artrite sunt articulațiile genunchiului (gonartroza) sau ale șoldului (coxartroza), acestea având cel mai mare grad de solicitare, însă poate apărea în același timp și la nivelul articulațiilor brațelor sau chiar la nivel cervical. Statistic, apare mai des în rândul femeilor și deși se manifestă în jurul vârstei de 50 de ani, boala poate fi declanșată mult mai devreme.

Simptomatologia dată de această boală este, în primul rând, durerea articulară care se declanșează la efort și scade în intensitate la repaus. Este foarte important ca simptomele oricărei forme de artroză să nu fie ignorate ci atent monitorizate și investigate în vederea obținerii unui tratament care poate reduce durerea, îmbunătăți calitatea vieții și opri progresul degenerativ al cartilajului articular.

Cum se produce degenerarea articulară?

Mecanismul afecțiunii articulare nu este cunoscut în majoritatea cazurilor însă poate fi asociat cu deteriorarea cartilajului în urma supra-solicitării, a unei leziuni produse de o torsiune de menisc, a inflamației la nivelul cartilajului sau un defect metabolic al acestuia.

Deteriorarea cartilajului determină la nivel celular acțiuni suport de reparare, producându-se o extra cantitate de proteoglicani și colagen, dar si a unor enzime care intervin în degradarea cartilajului și astfel producerea de citokine inflamatorii. Această cantitate în exces de substanțe care mediază inflamația nu fac decât să stimuleze ciclul inflamator, producându-se astfel condrocite și celule sinoviale, ce vor duce la distrugerea cartilajului.

Durerile acute, rigiditatea, lipsa flexibilității, cracmentele sau trosnetul articular în timpul mișcării sunt simptomele care trebuie neapărat să alarmeze pacientul și să îl orienteze către consultul de specialitate, întrucât evoluția bolii nu poate duce decât la agravarea ei, la creșterea în intensitate a durerii și a pierderii flexibilității articulare.

Refacerea cartilajelor. Soluții de regenerare a cartilajului articular

Tratamentul afecțiunilor articulare urmărește reducerea durerii, redobândirea mobilității articulare și restabilirea funcționalităților membrului afectat. 

Una dintre cele mai eficiente metode de tratament al bolilor de oase, este terapia regenerativă. Fie că vorbim de terapii regenerative cu celule stem mezenchimale (SVF) sau terapii cu factori de creștere și citokine antiinflamatorii (PRP sau ACRS), alături de complementare (laser, oxigenoterapie), această perspectivă nouă de tratament reprezintă o abordare minim-invazivă. Dacă terapiile cu factori de creștere (ACRS sau PRP) se ocupă de crearea unui mediu de regenerare prin scăderea inflamației și regenerează într-o anumită măsură anumite structuri (stimulăm celule din țesut să inițieze procesul de vindecare, factorii de creștere reprezentând combustibilul acestora, iar citokinele fiind proteinele semnal care ghidează celulele către leziune), terapia cu celule stem are rolul de a reface structurile (se formează un cartilaj asemănător cu cartilajul natural și ligamentele se repară).

Refacerea cartilajelor. Cum funcționează?

Terapia regenerativă nu are contra-indicații și care utilizează, în mod ideal, propriile resurse pentru a readuce procesul de vindecare prin propriile resurse. 

Terapia cu Citokine Antiinflamatorii tip ACRS-Sanakin – terapia care folosește propriile proteine, cu rezultate dovedite, grad înalt de tolerabilitate și fără efecte secundare

Terapia regenerativă care utilizează tehnologia ACRS reprezintă, în linii mari, o cură bazată pe infiltrații cu un ser obținut din sânge propriu, recoltat din sistemul circulator periferic. 

ACRS poate fi considerat un PRP mai avansat, privind din perspectiva popularității de care se bucură terapiile cu plasmă proprie, terapiile vampir. 

ACRS, provenit din engleza Autologus Citokine Rich Serum prezintă, așadar, un protocol similar din punct de vedere tehnic, dar eficiențe dovedite din perspectiva modului în care se extrag factorii de creștere și celule cu potențial regenerativ. Serumul autolog, prelevat din sângele periferic, va trece printr-un proces complex de incubare, în urma căruia se obține multiplicarea factorilor de creștere trombocitari din componența sa și a citokinelor antiinflamatorii, cu rol pro-regenerator în procesul de vindecare ale cartilajului afectat. 

Serul autolog astfel obținut va fi reinjectat în zona afectată, tratamentul durând circa 3 ore, cu repetare a acestei proceduri de la 3 până la 5 ori, la interval de circa 7-10 zile. 

Această tehnică este folosită în țări precum Germania de peste 15 ani, cu rezultate remarcabile, dovedite prin studii clinice.

Mecanismul terapeutic al infilatrațiilor ACRS prin tehnologia Sanakin

Serul derivat din sânge propriu devine, prin incubare, o substanță bogată în factori de creștere trombocitari și citokine autologe, componente care au capacitatea de a crea condițiile necesare organismului pentru a-și activa procesul de vindecare. În  componența acestui ser NU există aditivi artificiali ce pot da reacții alergice sau adverse pe parcursul tratamentului, lucru extrem de important pentru persoanele cu diverse alergii sau comorbidități, ori aflate sub tratament medicamentos.

Avantajele aceste terapii sunt multiple. În primul rând, este o metodă de tratament naturală care, în mod ideal, acționează subtil dar și eficient, în același timp, prin reactivarea capacității corpului de a se auto-vindeca. Încă de la primele infiltrații, durerea scade drastic în intensitate, procesul de regenerare al țesutului declanșându-se încă de la primele ședințe.

Vindecarea este o reacție naturală a corpului uman

Refacerea cartilajelor. Vindecarea este un proces fiziologic, bazat pe caracteristicile celulelor noastre de a se diviza, de a se deplasa și de a se transforma într-un anumit tip de celulă, acolo unde este nevoie de ea. Medicina regenerativă a dezvoltat, de-a lungul timpului, diverse tehnici prin care și-a propus și a reușit cu succes să declanșeze procesul de auto-vindecare a corpului, utilizând substanțe proprii corpului. De-a lungul timpului, studiile au arătat că acest principiu, care inițial reprezenta un deziderat, a devenit posibil, înregistrând rezultate excepționale în tratamentul osteoartritei în cazul persoanelor cu vârstă înaintată și a sportivilor de performanță.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

52 de minute ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

o oră ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

2 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

2 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

3 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 ore ago

Citeste si: