Categories: Stil de viaţă

Rețetă cozonac tradițional recomandată de dr. Mencinicopschi. Gustos, ușor digerabil și cu puține calorii

Rețetă cozonac tradițional. Tradiţionalul cozonac nu ar trebui consumat în cantităţi foarte mari pentru că e foarte greu digerabil. Două felii în decursul zilelor de sărbătoare sunt suficiente, spun nutriţioniştii, care explică ce variante să alegeţi pentru ca organismul să poată face faţă festinului.

Se spune că un cozonac e cu atât mai gustos cu cât sunt folosite mai multe ouă. Specialiştii în nutriţie susţin însă că cel mai sănătos cozonac e cel simplu, cu puţine ouă şi glazură. Încercaţi să înlocuiţi şi ingredientele care conţin chimicale cu unele naturale.

Ouăle recomandate sunt cele ecologice “0” sau industriale “1”. Sarea recomandată e cea marină nerafinată sau de mină, brută. Coaja de lămâie trebuie să provină de la fructe netratate cu agenţi de conservare, de suprafaţă. În loc de esenţa de rom (care e artificială) utilizaţi rom de bună calitate.

Zahărul e bine să fie înlocuit cu sucanat (siropul deshidratat din trestie de zahăr). Puteţi să adăugaţi zahăr vanilat în locul celui vanilinat, care se obţine prin adăugarea vanilinei artificiale la zahărul obişnuit”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie, în cartea “Revoluţie în bucătărie”.

O alternativă mai sănătoasă de cozonac e cel sub formă de toast. “Cozonacul poate fi folosit şi ca pâine prăjită, sub formă de toast. Este bun la gust şi fiind prăjit se digeră mai uşor”, este de părere prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Rețetă cozonac tradițional

Prof. dr. Mencinicopschi vă detaliază o reţetă tradiţională.


Ingrediente cozonac

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 2 pliculeţe drojdie uscată
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt topit
  • 5 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esenţă de rom
  • 4 pliculeţe de zahăr vanilat
  • gălbenuş crud
  • 30 ml lapte pentru ungerea, cozonacilor

Pentru umplutură:

  • 250 g nucă măcinată
  • 4 linguri lapte
  • 5 linguri cu vârf zahăr tos
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • stafide

Mod de preparare

Se pune într-un castron nuca măcinată, se adaugă cacao, zahăr, rom, lapte şi se amestecă până la omogenizare. Se pun stafidele la înmuiat în apă, se lasă 30-45 minute şi se scurg.

În paralel, într-un castron se toarnă laptele călduţ, se adaugă zahărul, zahărul vanilat şi se amestecă până la dizolvarea zahărului. Se pregăteşte maiaua într-un alt castron în care se pune o mâna de faină, pliculeţele de drojdie şi câteva linguri din laptele amestecat deja cu zahărul şi vanilia. Se amestecă până se formează o pastă, se pudrează cu făină şi se lasă la dospit într-un loc călduţ 15-20 minute.

Se amestecă gălbenuşurile cu un praf de sare, se presară coaja rasă de la o lămâie şi se amestecă din nou până la omogenizare. Într-un castron mare se cerne de două ori făina, se adaugă maiaua, care între timp a crescut, gălbenuşurile frecate cu sare, coaja rasă de lămâie şi laptele în care a fost dizolvat zahărul.

Se amestecă ingredientele până se obţine un aluat, apoi se adaugă unt (nu se pune direct în aluat, ci se ia în palmă puţin câte puţin şi se frământa până se incorporează). Se frământa aluatul timp de 30 de minute. Peste aluat se presară un praf de faină şi se pune pe un şervet curat. Se lasă la crescut o oră şi jumătate, la cald.

Pe suprafaţa de lucru se întinde o peliculă subţire de ulei şi se răstoarnă aluatul. Acesta se împarte în două părţi egale, pentru doi cozonaci. Se ia prima parte, se întinde o foaie, se presară umplutura de nucă, stafidele şi se rulează. Se ia şi cea de-a doua parte şi se procedează identic.

Se împletesc cele două rulouri şi se pun într-o tavă pentru cozonac tapetată cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Se lasă cozonacii la crescut 40 de minute. Apoi se ung cu un gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte şi se coc în cuptorul preîncălzit 40-45 de minute.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

o oră ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

2 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

3 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

4 ore ago

Citeste si: