Categories: Ştiri sănătate

Băutura care crește riscul de afecțiuni cardiace periculoase, la doar câteva ore de la consum. Riscuri asociate: cheaguri de sânge, boli de rinichi și demență

Consumul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial – echivalentul unui suc dietetic fast-food de mărime medie pe zi – a crescut cu 20% riscul unei bătăi neregulate a inimii, numită fibrilație atrială, în comparație cu persoanele care nu au băut nimic, a constatat un nou studiu.

Cunoscută sub numele de fibrilație atrială, fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii descrisă adesea de multe persoane care o au ca un „tremur”, „flutter” sau „flip-flop” al inimii în piept.

Legătura dintre băuturile cu ados de zahăr și fibrilația arterială

Consumul unui număr similar de băuturi cu adaos de zahăr a crescut riscul de apariție a acestei afecțiuni cu 10%, în timp ce consumul a aproximativ patru uncii de sucuri pure, neîndulcite, cum ar fi sucul de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc cu 8% mai mic de fibrilație atrială, a constatat studiul.

„Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără și cu puține calorii, precum și băuturile îndulcite cu zahăr și riscul crescut de fibrilație atrială”, a declarat Penny Kris-Etherton, profesor emerit de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, într-un comunicat. Ea nu a fost implicată în noul studiu.

În timp ce studiul nu a putut arăta decât o asociere între băuturile îndulcite și fibrilația atrială, relația a rămas după ce s-a ținut cont de orice susceptibilitate genetică la această afecțiune. Un studiu din 2017 a constatat că persoanele cu strămoși europeni aveau un risc de aproximativ 22% de a moșteni această afecțiune, potrivit CNN.

Cercetători: apa este cea mai bună alegere

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Avem încă nevoie de mai multe cercetări asupra acestor băuturi pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege pe deplin toate consecințele asupra sănătății în ceea ce privește bolile de inimă și alte afecțiuni”, a declarat Kris-Etherton, care este, de asemenea, membru al comitetului de nutriție al Asociației Americane a Inimii.

„Între timp, apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate”, a adăugat ea.

Fibrilația atrială este periculoasă și în trend ascendent

Fibrilația atrială este principala cauză de accident vascular cerebral în Statele Unite. În plus, accidentele vasculare cerebrale legate de fibrilația atrială tind să fie „mai grave decât accidentele vasculare cerebrale cu alte cauze subiacente”, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Fibrilația atrială poate duce, de asemenea, la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și „poate crește riscul de atac de cord, de demență, de boli de rinichi. Toate aceste lucruri sunt probabil riscuri pe termen lung”, a declarat pentru CNN, într-un interviu anterior, Dr. Gregory Marcus, profesor de medicină la University of California, San Francisco School of Medicine și șef asociat al catedrei cde ardiologie la UCSF Health.

Recent Posts

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

28 de minute ago

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

58 de minute ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

o oră ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

2 ore ago

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre ce ofertă este vorba

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…

2 ore ago

O nouă metodă de transplant ar putea fi aplicată şi în România

În viitor, medicii români ar putea să transplanteze organe de la donatori decedaţi prin „moarte…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra