Risc de cancer: ACEȘTIA sunt cei mai SUBESTIMATI factori de risc, potrivit medicilor

Risc de cancer. Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial. În 2018, au murit în jur de 10 milioane de oameni.

Dintre diferitele tipuri de cancer, cele mai răspândite în rândul bărbaților sunt cele care apar la:

  • plămâni,
  • prostată,
  • colorectal,
  • stomac,
  • ficat.

La femei, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele care debutează la:

  • sân,
  • colorectal,
  • plămâni,
  • col uterin,
  • tiroida.

Dintre cei mai mulți factori de risc care cresc șansa de a dezvolta cancer, aici îi vom discuta pe cei comuni și pe cei subestimați de populația generală.

Factori de risc de cancer:

1. Consum mare de alimente procesate

Conform unui studiu Lancet, consumul de alimente procesate în cantități vrac reduce necesarul nutrițional al organismului. De asemenea, face corpul expus la mai mulți aditivi nocivi care sunt încărcați chimic. Consumul de alimente procesate crește riscul de cancer mamar, cancer colorectal și leucemie limfocitară cronică.

„Înlocuirea a 10% din alimentele procesate (și pentru unele tipuri de cancer alimentele ultraprocesate) cu o cantitate egală de alimente procesate minim a fost asociată cu riscuri reduse de cancer general, cancer de cap și gât, carcinom cu celule scuamoase esofagiane, cancer de colon, cancer rectal, carcinom hepatocelular și cancer de sân în postmenopauză”, a constatat un studiu Lancet.

2. Obezitate

Obezitatea este legată de cel puțin 13 tipuri de cancer. De asemenea, crește riscul de deces din cauza cancerului și a tuturor tipurilor de boli. Obezitatea este ignorată cel mai mult și oamenii nu o iau în serios atunci când sunt supraponderali cu câteva kilograme.

Excesul de greutate ar trebui luat în considerare cu seriozitate. Studiile au descoperit că crește riscul de cancer mamar și endometrial. 

3. Sex neprotejat

Nu se vorbește prea multe despre practici sexuale sigure și despre riscul de cancer. Un raport de sănătate, publicat cu câteva săptămâni înainte, a vorbit despre riscul de a dezvolta cancer de gât din cauza sexului oral.

„HPV se transmite pe cale sexuală. Pentru cancerul orofaringian, principalul factor de risc este numărul de parteneri sexuali pe viață, în special sexul oral. Cei cu șase sau mai mulți parteneri de sex oral pe viață au șanse de 8,5 ori mai mari de a dezvolta cancer orofaringian decât cei care nu practica sexul oral”, conform raportului The Conversation.

4. Virusul hepatitei B

Virusul hepatitei B este considerat responsabil pentru aproximativ 13% dintre cancerele diagnosticate în 2018, care au fost atribuite infecțiilor cancerigene. Ceilalți agenți patogeni au fost Helicobacter pylori, virusul papiloma uman (HPV), virusul hepatitei C și virusul Epstein-Barr.

„Vaccinurile împotriva hepatitei B trebuie administrate tuturor pentru a reduce șansele de cancer la ficat”, spune dr. Akash Shah, oncolog medical consultant, Apollo CBCC Cancer Care, Ahmedabad, potrivit Times of India.

5. HPV

Un alt virus important care reprezintă riscul de cancer de col uterin la femei este papilomavirusul uman. Spre deosebire de natura agresivă a HPV, se vorbește și se știe mai puțin despre vaccinul HPV.

„Vaccinurile HPV pentru femeile tinere pot ajuta la prevenirea șanselor de dezvoltare a cancerului de col uterin cu 70%”, spune dr. Shah.

Prevenție

  • Evitați să mâncați alimente procesate, junk food și carne roșie. În schimb, consumați fructe proaspete, legume și fructe de mare.
  • Mențineți-vă indicele de masă corporală (IMC). Excesul de greutate sau obezitatea crește șansele apariției anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și de endometru.
  • Faceți controale regulate de sănătate, care includ analize de sânge, mamografie și frotiu Papanicolau. Acest lucru nu previne cancerul, dar ajută la detectarea și diagnosticarea acestuia într-un stadiu foarte incipient, care este în mare parte vindecabil.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

16 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

46 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică