Categories: Ştiri sănătate

România prinsă din nou cu garda jos: nu avem vaccinuri anti-gripale! Explicația: Nu sunt bani! Ce zic oficialitățile despre această situație?

Medicii de familie trag un semnal de alarmă: România este din nou cu garda jos – nu dispunem de vaccinurile anti-gripale, deși campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă de cel puțin două săptămâni. Ministerul Sănătății a încheiat contractul de achiziție a dozelor abia în urmă cu o săptămână și asta pentru că nu au fost bani la buget și nici nu au fost alocate fonduri la rectificare.

Gripa este o afectiune grava, care poate duce la spitalizare si, uneori, chiar deces. Fiecare sezon de gripa este diferit, iar gripa poate afecta diferit persoanele. Statisticile arata ca in timpul sezoanelor de gripa din ultimii ani din SUA, intre 80% si 90% din decesele legate de gripa au avut loc la persoanele cu varste peste 65 de ani.

Vaccinul gripal ofera cea mai buna protectie impotriva gripei sezoniere si reduce semnificativ raspandirea virusurilor gripale. Cu cat se vaccineaza mai multe persoane, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca in comunitate.

În ziua în care primii români trebuiau să fi primit deja serul, Ministerul Sănătății anunța că începe campania anuală de vaccinare antigripală gratuită săptămâna aceasta, însă acest lucru este aproape imposibil să se mai întâmple.

Oana Grigore – director comunicare MS: „Săptămâna trecută a fost încheiat contractul pentru achiziția dozelor de vaccin gripal, pentru care Ministerul Sănătății avea încă din martie încheiat un acord cadru. Vestea bună e că primele 300.000 de doze a vaccinului gripal vor fi chiar astăzi furnizate către direcțiile de sănătate publică de către distribuitor. Astfel că medicii de familie pot să ridice aceste doze de la Direcțiile de sănătate publică și să înceapă imunizarea.”

Această întârziere este pusă în cârca fostei conduceri a Ministerului Sănătății, care la rândul ei vine cu explicații.

Ioana Mihailă – fostul ministru al Sănătății: Acordul cadru și calendarul de livrare erau finalizate la finalul lunii august. Era un calendar de livrare cu prima livrare de doze în prima săptămână din septembrie. Contractele însă se pot semna doar când există resurse la buget. Eu încă din luna aprilie am solicitat suplimentare bugetară, s-au promisi bani la rectificare, insuficienți de cât aveam nevoie. Lipsa banilor a făcut ca această campanie să debuteze cu întârziere.

Potrivit datelor oficiale, se arată că anul trecut până la această dată erau deja vaccinate împotriva gripei sezoniere aproape 150 de mii de persoane.

O analiză oficială a persoanelor vaccinate anti-gripal o regăsiți AICI.

Medicii de familie spun că vaccinarea împotriva gripei sezoniere nu trebuie amânată.

Dr. Valentina Boboc – medic de familie: „Suntem într-o perioada de pandemie în care dacă alături de un COVID mai iei și un virus gripal șansele de supraviețuire sunt foarte mici.”

În cadrul campaniei de imunizare împotriva gripei sezoniere desfășorată de Ministerul Sănătății, vor fi vaccinați gratuit, la medicul de familie sau în unitățile sanitare cu paturi, românii în vârstă de peste 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu boli respiratorii și cardiovasculare, copiii și gravidele.

În sezonul gripal trecut peste 32 de mii de români au fost depistați cu gripă, pneumonii sau infecții respiratorii acute, dublu față de acum 2 ani.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

29 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

59 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică