Categories: Stil de viaţă

Ce sunt Rusaliile și de ce este această sărbătoare una de importanță majoră pentru creștini

Rusaliile sunt o sărbătoare cu rădăcini încă dinainte de Hristos. Foarte multe persoane nu știu ce se sărbătorește de Rusalii, de ce este o sărbătoare atât de importantă.

De fapt, Rusaliile înseamnă și Pogorârea Sfântului Duh. Căci, nu-i așa, sfântul duh este pomenit alături de Dumnezeu Tatăl și de Dumnezeu Fiul.

Sfântul Duh sau Sfântul Spirit care s-a revărsat, semnificând legătura sacră dintre Dumnezeu și Divinitate.

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, numită și „Sărbătoarea săptămânilor”. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.

Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă acum o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime, potrivit wikipedia.

Prin Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au fost încredinţaţi cu puterea de a grăi limbi pe care ei nu le cunoşteau până atunci. Au reuşit să descopere atât învăţătură Mântuitorului, dar şi a altor neamuri în mai multe limbi. Începutul a fost chiar în această zi de Rusalii, când toţi iudeii din Ierusalim şi din întreg Orientul au înţeles mesajul pe care aceştia îl purtau. Pelerinii care nu reuşeau să îşi explice cum reuşesc Apostolii să grăiască în mai multe limbi îi acuză că ar fi „plini de must”, şi anume beţi. Atunci Sfântul Petru lua cuvântul pentru a apară Apostolii dar şi pentru a propovădui minunile pe care Mântuitorul nostru le-a făcut.

Se obişnuieşte să se vorbească de trimiterea Sfântului Duh în lume, că despre un act prin care Duhul ar lua locul lucrării lui Hristos. În acest caz, Biserica ar fi numai opera Sfântului Duh. În realitate însă, Duhul trebuie văzut întotdeauna că Duhul lui Hristos, deci, nu trebuie văzut sau conceput că despărţit de Hristos.

Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere.

De Rusalii (Pogorârea Duhului Sfânt), în bisericile din România se ține Sfânta Liturghie, iar credincioșii primesc ramuri binecuvântate de nuc sau tei.

Acestea simbolizează limbile de foc care s-au pogorât peste ucenici. După slujbă, se oficiază Vecernia Rusaliilor. Se rostesc șapte rugăciuni prin care se cere darul de la Duhul Sfânt. În prima săptămână după Rusalii, miercuri și vineri sunt zile de harți, adică de dezlegare la mâncare de dulce.

Se spune că cine nu respectă tradițiile de Rusalii va  avea de-a face cu ielele. Creștinii care se întorc de la bisecică cu crenguțele sfințite, împodobesc casele și icoanele cu ele pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, lângă aceste ramuri se folosește leuștean, usturoi și pelin.

Cel mai probabil, cuvântul românesc Rusalii derivă din cuvântul slav „rusalka”, rusalcele fiind spirite ale apei de genul nimfelor, zânelor, demonilor de apă, care erau sărbătoriți, pentru a fi îmbunați, în prima săptămână a lunii iunie. Această tradiție păgână, pre-creștină s-a transmis și romanilor, care au denumit rusalka „dragaică” (drăcoaică, demon). În această săptamână era interzis spălatul, scăldatul, și în general, îi era interzis unei persoane să se apropie de ape.

În Oltenia, Călușarii dansează în a doua zi de Rusalii. Ei merg din casă în casă și colindă pentru a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.

În Ardeal, se desfășoară o procesiune pe ulițele satului. Se împodobește un bou cu ornamente florale, preotul îl sfințește în fața bisericii, apoi acesta este eliberat și o fată trebuie să îl stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Conform tradiției, fata respectivă urmează să se căsătorească după un an. Tot în această regiune, femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase.

În ceea ce privește superstițiile legate de Rusalii, ielele, care sunt spirite rele, se adună noaptea la lumina lunii și dansează goale în hore, în veșminte albe, ușor transparente. Acestea se răzbună pe oamenii care le văd dansând, le ofensează sau le stârnesc.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

5 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

6 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

7 ore ago

Citeste si: