Categories: Stil de viaţă

Sărbătoare mare: Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ritualul pentru îndeplinirea tuturor dorințelor

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul are loc în fiecare an la data de 24 iunie și este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În termeni populari, sărbătoarea se mai numește și Sânzienele sau Drăgaica.

La sărbătoarea din ziua de Sânziene, creştinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.

Pe 24 iunie se dau pachețele de pomană mere, cireșe și alte bunătăți, spre pomenirea celor plecaţi dintre noi. Se face milostenie cu cei săraci şi se îngrijesc cei bolnavi.

Pe 24 iunie se dau pachețele de pomană mere, cireșe și alte bunătăți, spre pomenirea celor plecaţi dintre noi. Se face milostenie cu cei săraci şi se îngrijesc cei bolnavi.

La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se aprind lumânări pentru cei morţi şi pentru copiii nebotezaţi.

La sărbătoarea Sânzienelor se duc la biserică flori de sânziene, dar alte flori care se așează la icoane.

Obiceiuri la Nașterea Sf. Ioan Botezatorul

În fiecare an pe data de 24 iunie are loc sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, care în termeni populari se mai numește și Drăgaica sau Sânzienele.

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, de aceea în ziua de Sânziene nu se spală, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice.

Cine lucrează în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi jucat de Drăgaice, potrivit tradiției populare.

Se spune că Sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și reprezintă momentul de cotitură al verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat. De asemenea, ziua de Sânziene este și ziua în care păsările încep pregătirile pentru sezonul rece, relatează traditii-superstitii.ro.

La sate se crede că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

În ajunul sărbătorii, Sânzienele intră în horă, cântă și dansează. Acestea conferă plantelor și buruienilor întrebuințări deosebite, astfel că vor putea fi folosite pentru a trata anumite afecțiuni. Mai mult Sânzienele, apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Se spune astfel că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate.

Ritualul de Sânziene cu frunzele de dafin

Arderea frunzelor de dafin este cea mai comună tehnică de atragere a banilor și a norocului în casă. Acest ritual este alcătuit din câțiva pași simpli. Luați câteva foi de dafin uscate și un recipient metalic. Unii oameni preferă să scrie pe frunza lor de dafin ceea ce doresc să atragă. Acest pas este opțional!

1. Folosiți o pensetă pentru a ține foaia de capăt;
2. Luați o brichetă și aprindeți celălalt capăt;
3. Puneți frunza de dafin în recipientul metalic pentru a arde.

Bucurați-vă și de aroma sa care vă parfumează casa cu un miros foarte subtil și plăcut. Laur, scorțișoară și zaț de cafea, trio-ul pentru a atrage norocul și bogăția

Vrei să crești de zece ori efectul laurului? Adăugați zaț de cafea și scorțișoară când ardeți frunza de dafin. Potrivit Feng Shui, aceste ingrediente sporesc puterea frunzelor de dafin, pentru a atrage noroc și bogăție în viața ta. Iată cum o poți face:

1. Luați frunze de dafin uscate și un recipient metalic sau o scrumieră;
2. Pune zațul de cafea si scorțișoara pudră în recipientul pe care îl vei folosi pentru ardere;
3. Aprindeți frunza de dafin și puneți-o în recipient pentru a arde.

 

Recent Posts

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

8 minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

28 de minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

57 de minute ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

o oră ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

2 ore ago

Citeste si: