Se cere o nouă lege a malpraxisului: „Pacientul trebuie să primească o compensație financiară corectă”

Colegiul Medicilor din România cere o nouă lege a malpraxisului, precizând că sistemul zilelor noastre este unul nesatisfăcător. Concluzia unei dezbateri care a avut loc la Iași: despăgubirile sunt dificil de accesat, iar răspunderea medicilor nu este clarificată.

Într-o dezbatere care a avut loc la Iași, Colegiul Medicilor din România a ajuns la concluzia că este necesară o nouă lege a malpraxisului ăentru a intra în atenția Parlamentului. Potrivit Adevărul, este a cincea întâlnire de acest gen.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a transmis că în viitoarea lege sunt prevăzute modalitățile prin care pacienții pot fi despăgubiți și, în cazul unui malpraxis dovedit, sunt identificate căile de tragere la răspundere a doctorilor.

„Cu toții am căzut de acord că pacientul trebuie să primească o compensație financiară, o compensație corectă și într-un timp rezonabil, lucru care în ziua de astazi nu se întâmplă. Adică actuala lege a malpraxisului nu satisface această necesitate de bază a noastră, a tuturor. Nici pacientul nu e satisfăcut, pentru că nu-și primește această compensație financiară, nici medicul nu e satisfăcut. Și noi deci trebuie să facem o schimbare radicală în mecanismul civil de responsabilizare a actului medical și o putem face. Avem câteva propuneri legislative cu care vom merge în Parlament și atunci trebuie să identificăm greșeala și s-o corectăm. Asta e cel mai important”, susține Daniel Coriu.

Daniela Coriu subliniază că sistemul este nesatisfăcător, despăgubirile sunt dificil de accesat, iar răspunderea medicilor nu este clarificată.

Sursa: wvlt.tv

„Trebuie să adoptăm modelele occidentale”

O dezbatere publică pe tema gestionării greșelilor medicale a fost lansată în 2022, la inițiativa Colegiului Medicilor din România.

Noi trebuie să adoptăm modelele occidentale. Acest lucru funcționează foarte bine în vestul Europei și SUA, unde există comitete de gestionare a riscului. Nu sunt formale, cum sunt în România, ci chiar funcționează. Sunt niște oameni foarte corecți care chiar lucrează în acest sens, există o cultură centrată pe analiza greșelii, nu pe căutarea vinovatului. Contează ca greșeala să nu se repete și prin asta să câștige sistemul medical, care va fi mai bun”, spunea atunci Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

În ceea ce privește greșeala cu vătămarea corporală – pentru că ea există – spune președintele, ce se întâmplă în sistemul actual nu funcționează.

„Acum, pacientul nemulțumit merge la instanța civilă. S-a scos taxa de timbru care era o barieră, dar ceea ce blochează în continuare procesul civil este expertiza judiciară. Cine stabilește că a fost malpraxis? Acum este implicată o comisie de la DSP și de la Institutul Național de Medicină Legală, care sunt instituții ale statului român. Ei stabilesc dacă un medic a comis malpraxis sau nu. Aici avem deja o problemă legată de independența în justiție, pentru că acei medici sunt angajați ai statului român, deci furnizează o expertiză care e discutabilă”, argumentează profesorul Coriu.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

11 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

11 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

12 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

12 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

13 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

13 ore ago

Citeste si: