Categories: Ştiri sănătate

Se sparge „monopolul” pe transplant de ficat și de inimă

Cristina Lica

Operațiile de transplant de ficat și de cord se vor face și în alte spitale decât Institului Clinic Fundeni și Spitalul Floreasca

Explozia” de donatori în moarte cerebrală de anul trecut i-a determinat pe oficialii Agenției Naționale de Transplant să ia în calcul deschiderea unor noi centre în care să se facă operații de transplant de ficat, rinichi, cornee și chiar de cord. Anul trecut, nu mai puțin de 50 de spitale din București, Iași, Târgu Mureș sau Cluj și-au depus dosare de acreditare pentru transplant la ANT (unele dintre acestea doar pentru prelevare de organe).

În evaluarea pe care o vor face, cei de la Agenția de Transplant vor lua în calcul, pe lângă dotările spitalelor și resursa umană specializată, nevoile populației din acele zone, astfel încât centrele să aibă și un volum semnificativ de muncă.

De exemplu, deși spitalul din Iași este acreditat de mai mulți ani pe transplant renal, operațiile de acest gen realizate acolo se pot număra pe degete. „Important ar fi să le asigurăm centrelor noi de transplant la care ne gândim volumul de muncă necesar pentru ca actul medical să fie de calitate, iar speranța de viață a pacienților după o astfel de intervenție să fie de cinci, până la 20 de ani”, ne-a declarat șeful ANT, profesorul Radu Deac.

„Sf. Maria” și Elias, implicate în operațiile complicate pe ficat

Dacă pe partea de transplant de ficat, pacienții din toate colțurile țării ajungeau exclusiv la Institutul Clinic Fundeni pentru operația salvatoare, din acest an, transplanturile vor începe să se facă și la Spitalul „Sfânta Maria” din București. Medicul Cătălin Pivniceru, unul dintre supraviețuitorii accidentului din Apuseni, se pregătea în cadrul acelei misiuni chiar pentru activitatea de transplant hepatic.

„Spitalul «Sfânta Maria» a fost acreditat pentru transplant de ficat, iar operațiile vor începe chiar din acest an. Și Spitalul Elias a fost autorizat pentru prelevare de ficat de la donatori în moarte cerebrală”, ne-a declarat profesorul Irinel Popescu, șeful Clinicii de Transplant Hepatic de la Fundeni.

Transplant de rinichi se poate face în acest moment doar la Cluj și la București, clinica de la Fundeni, și sporadic la Iași, însă în următorii ani ar mai putea fi acreditat în acest sens și spitalul din Timișoara. „Patru centre de transplant renal sunt arhisuficiente, având în vedere că avem doar 300 de rinichi disponibili, anual. Dacă anul trecut a fost cea mai intensă perioadă, anul acesta, numărul donatorilor este în regres, dar să sperăm că situația se îndreaptă”, ne-a declarat profesorul Ioanel Sinescu, șeful Clinicii de Transplant Renal de la Fundeni.

Noi centre vor fi deschise și pe transplantul de cornee, dar și de cord, în cărți pentru transplantul de inimă fiind și Institutul  „C.C. Iliescu” din București.

 

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

7 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

8 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

8 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

9 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

9 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

10 ore ago

Citeste si: