Semnal de alarmă! Un medicament pentru scăderea colesterolului poate provoca apariţia diabetului

Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare Cardiovasculară din Seul atrag atenţia că o statină – medicament prescris de medici pentru scăderea colesterolului – poate provoca diabet.

Utilizarea statinelor pentru reducerea colesterolului LDL, denumit în mod obișnuit colesterolul „rău”, este recomandată pacienților cu boală coronariană, o afecțiune în care vasele de sânge care alimentează inima se îngustează sau sunt obstrucționate.

Studiul clinic LODESTAR publicat în revista de specialitate The BMJ şi citat de 360medical.ro, a comparat două statine utilizate pe scară largă pentru tratarea pacienților cu boală coronariană, iar rezultatele sugerează că una dintre ele, frecvent prescrisă, ar putea crește riscul de diabet.

Potrivit rezultatelor, atât medicamentul rosuvastatină, cât și atorvastatină sunt „la fel de eficiente” în ceea ce privește evitarea unui infarct, AVC și a decesului în cazul persoanelor cu boli coronariene. Cu toate acestea, în timp ce medicamentul rosuvastatină se corelează cu scăderea nivelului de colesterol, oamenii de știință notează că acesta prezintă un risc mai mare de apariție a diabetului în comparație cu al doilea medicament.

Cât de eficiente sunt statinele pe termen lung?

Utilizarea statinelor pentru reducerea colesterolului LDL, denumit în mod obișnuit colesterolul „rău”, este recomandată pacienților cu boală coronariană, o afecțiune în care vasele de sânge care alimentează inima se îngustează sau sunt obstrucționate. Cu toate acestea, doar câteva studii anterioare au comparat în mod riguros impactul clinic pe termen lung al acestor două statine puternice asupra pacienților.

La studiu au participat 4.400 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani, toți diagnosticați cu boală coronariană în 12 spitale din Coreea de Sud. La începutul studiului, au fost documentate detaliile medicale și ale stilului de viață, iar participanții au fost desemnați în mod aleatoriu la doze zilnice de rosuvastatină sau atorvastatină, din septembrie 2016 până în noiembrie 2019.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ulterior, cercetătorii coreeni au comparat diferențele dintre cele două grupuri în ceea ce privește ratele generale de deces, frecvența infarctului, a AVC-ului și a revascularizării coronariene – o metodă de restabilire a fluxului sanguin către secțiunile inimii.

De asemenea, ei au evaluat și alți parametri de sănătate, cum ar fi apariția diabetului zaharat de tip 2, internările în spital din cauza insuficienței cardiace, aparițiile semnificative de cheaguri de sânge și operațiile de cataractă.

Deși cercetătorii au constatat în noul studiu că cele două medicamente populare pentru scăderea colesterolului diminuează în mod eficient șansele de infarct miocardic (atac de cord) sau de accident vascular cerebral (AVC), echipa a descoperit, de asemenea, că unul dintre acestea crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Limitările studiului

Echipa de cercetare recunoaște limitările, menționând că studiul a implicat doar participanți asiatici, iar durata sa de trei ani ar putea să nu surprindă suficient efectele pe termen lung ale celor două tipuri de statine. Ei subliniază că rezultatele ar trebui abordate cu atenție, indicând necesitatea unor cercetări mai aprofundate, cu o monitorizare extinsă.

„La persoanele cu boală coronariană, rosuvastatina și atorvastatina au arătat o eficacitate comparabilă în ceea ce privește un compozit de deces din toate cauzele, infarct miocardic, AVC sau orice revascularizare coronariană în decurs de trei ani”, afirmă autorul studiului, profesorul Myeong-Ki Hong de la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei, într-un comunicat de presă.

„Rosuvastatina a fost asociată cu niveluri mai scăzute ale colesterolului LDL, dar a implicat un risc mai mare de apariție a diabetului zaharat nou, care a necesitat administrarea de antidiabetice și operații de cataractă, decât atorvastatina”, a mai precizat el.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

3 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

5 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

5 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

6 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

6 ore ago

Citeste si: