Semnul de avertizare mai puţin cunoscut că ai colesterolul crescut

Colesterolul ridicat este o problemă comună de sănătate care trece adesea neobservată până când duce la probleme mai grave, cum ar fi boli de inimă sau accident vascular cerebral. Deși afectează în primul rând vasele de sânge, efectele sale se pot manifesta în moduri neașteptate, inclusiv pe piele. 

Pielea inflamată și înroșită poate fi un indicator precoce al colesterolului ridicat, subliniind importanța monitorizării nivelului de lipide și a modificărilor necesare în stilul de viață.

Profilul lipidic standard include un set de analize de sânge care măsoară nivelul de trigliceride, colesterol total, precum și conținutul în colesterol al lipoproteinelor cu densitate mare (HDL-colesterol) și al lipoproteinelor cu densitate mică (LDL-colesterol).

Semnul de avertizare mai puţin cunoscut

Un semn de avertizare mai puțin cunoscut al colesterolului ridicat poate să apară sub forma de durere la nivelul calcâiului lui Ahile.

Este vorba de xantomate, aşa numitele „umflături făcute din colesterol” care pot fi vizibile la nivelul genunchilor sau la tendonul lui Ahile, situat din spatele gleznei.

Pe lângă alte semne, cum ar fi xantelasma – apariţia unor puncte de grăsime pe pleoape sau sub sprâncene – acest tip de durere poate semnala existenţei hipercolesterolemiei familiale, adică nivelul ridicat al colesterolului a fost moștenit, în loc să fie cauzat de factorii stilului de viață.

Tendonul lui Ahile face legatura între călcâie şi muşchii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman, care permite mişcarea degetelor, necesară în timpul mersului sau al alergatului. Acest tendon poate suporta o incarcatura de 400 kilograme.

Inflamația tendonului lui Ahile se mai numește și tendinită, care apare de obicei din cauza rănirii sau suprasolicitarii acestei părți a corpului.

Durerea provocată de cheagurile subcutanate

Medicii ortopezi de la organizația americană Alliance Foot and Ankle Specialists au realizat un studiu şi atrag atenţia că procesul inflamator poate fi asociat cu creșterea nivelului de colesterol, ceea ce duce la formarea de xantoame în această zonă a picioarelor – depozite de lipide sub formă de cheaguri subcutanate. Aceste excrescențe pot arăta ca niște noduli.

Inflamația tendonului lui Ahile provoacă durere în timpul activității fizice, inclusiv urcarea scărilor, precum și slăbiciune la nivelul piciorului inferior și umflarea călcâiului. Dacă pacientul are antecedente de boli cardiovasculare, atunci când apar semne de tendinită, creşte probabilitatea ca nivelul colesterolului să fie peste limitele normale. Studiul a constatat că subiecții cu cele mai mari niveluri de LDL au avut cel mai gros tendon lui Ahile.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Modificările stilului de viață, inclusiv schimbarea dietei, exercițiile fizice și medicamentele hipolipemiante (statine), pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

De obicei, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului în sânge) nu provoacă simptome și tocmai de aceea este important să faci analize și teste și să verifici nivelul colesterolului în mod regulat, până nu este prea târziu.

Recent Posts

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură firmă întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

29 de secunde ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

31 de minute ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

o oră ago

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

2 ore ago

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

2 ore ago

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

3 ore ago

Citeste si: