Semnul timpuriu al demenței care poate fi depistat în timp ce faci un duș

Din cuprinsul articolului

Un diagnostic precoce al demenței poate deschide calea pentru îngrijirea și tratamentul viitor, iar recunoașterea simptomelor este crucială.

NHS subliniază faptul că simptomele demenței pot include pierderea memoriei, încetinirea vitezei de gândire, reducerea ascuțimii și rapidității mentale, modificări ale dispoziției și dificultăți în activitățile zilnice. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele semne – pierderea mirosului ar putea fi, de asemenea, un semnal de alarmă.

Potrivit cercetărilor, acest simptom ar putea identifica afecțiunea în stadiile sale incipiente, fiind posibil să fie observat atunci când se face un duș. Un studiu realizat de Universitatea din Chicago a constatat că un declin semnificativ al simțului olfactiv al unei persoane ar putea fi un semn timpuriu de demență.

Acest lucru se datorează faptului că memoria joacă un rol crucial în recunoașterea mirosurilor. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat simțul olfactiv la 515 adulți în vârstă, cu scopul de a dezvolta un test de depistare a mirosului, similar cu testele de vedere și de auz. Cercetătorii sugerează că aceste teste ar putea fi utile pentru a-i încuraja pe oameni să fie atenți la potențialele semne de avertizare, care ar putea include scăderea capacității de a mirosi șamponul și gelul de duș atunci când faceți baie.

Semnul timpuriu al demenței

Autorul principal Jayant M. Pinto, profesor de chirurgie la Universitatea din Chicago, care studiază bolile olfactive și sinusale, a declarat: „Acest studiu oferă un alt indiciu despre modul în care un declin rapid al simțului olfactiv este un indicator foarte bun al ceea ce va sfârși prin a se întâmpla structural în anumite regiuni specifice ale creierului. Am reușit să arătăm că volumul și forma materiei cenușii din zonele olfactive și cele asociate memoriei din creierul persoanelor cu declin rapid al simțului olfactiv erau mai mici în comparație cu persoanele care au avut un declin olfactiv mai puțin sever.”

„Acest studiu oferă un alt indiciu despre cum un declin rapid al simțului olfactiv este un indicator foarte bun al ceea ce va sfârși prin a se întâmpla structural în anumite regiuni ale creierului. Am reușit să arătăm că volumul și forma materiei cenușii din zonele olfactive și cele asociate memoriei din creierul persoanelor cu declin rapid al simțului olfactiv erau mai mici în comparație cu persoanele care au avut un declin olfactiv mai puțin sever.”

Dacă sunteți îngrijorat în legătură cu memoria dvs. sau dacă vă gândiți că ați putea avea demență, este o idee bună să vă consultați medicul de familie. Dacă sunteți îngrijorat de simptomele altcuiva, încurajați-l să își facă o programare la medicul de familie și, poate, sugerați-i să meargă cu el.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

3 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

3 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

4 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

4 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

5 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra