Categories: Ştiri sănătate

Primele semne ale cancerului de plămâni

Simptome cancer plămâni. Cancerul pulmonar e sposibil să nu producă simptome vizibile în stadiile incipiente și mulți pacienți nu sunt diagnosticați până când boala nu avansează.

De aceea, e foarte important să observați și să vă adresați medicului de fiecare dată când observați schimbări neobișnuite.

Tuse care nu mai trece

O tuse asociată cu o răceală sau o infecție respiratorie va dispărea într-o săptămână sau două, dar o tuse persistentă care durează mult timp poate fi un simptom al cancerului pulmonar. Indiferent dacă e o tuse uscată sau productivă, e important să mergeți la medic dacă durează mai mult de trei săptămâni.

Schimbarea tusei

Acordați atenție oricăror modificări ale tusei cronice, mai ales dacă fumați. Dacă tușiți mai des, tusea este mai profundă sunteți răgușit sau tușiți sânge sau o cantitate neobișnuită de mucus, este timpul să faceți o programare la medic.

Simptome cancer plămâni

Respirația se schimbă

Scurtarea respirației este de asemenea, un posibil simptom al cancerului pulmonar. Modificări ale respirației pot apărea dacă boala blochează sau îngustează căile respiratorii sau dacă se acumulează lichid dintr-o tumoră pulmonară.

Dacă vă este greu să respirați după ce ați urcat scările sau după ce ați îndeplinit sarcini zilnice nu ignorați acest simptom.

Durere în zona pieptului

Cancerul pulmonar poate produce durere în piept, umeri sau spate. Senzația de durere poate să nu fie asociată cu tusea. Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați orice tip de durere în piept, fie că este ascuțită, difuză, constantă sau intermitentă.

De asemenea, ar trebui să rețineți dacă durerea este limitată la o anumită zonă. Când cancerul pulmonar provoacă dureri în piept, disconfortul poate rezulta din mărirea ganglionilor limfatici sau din cauza metastazării în peretele toracic, mucoasa din jurul plămânilor, numită pleură sau coaste.

Respirație șuierătoare (wheezing)

Când căile respiratorii se îngustează, se blochează sau se inflamează, plămânii produc un sunet șuierător sau fluierat atunci când respirați. Wheezingul poate fi asociat cu mai multe cauze, dintre care unele benigne și ușor de tratat.

Cu toate acestea, respirația șuierătoare este, de asemenea, un simptom al cancerului pulmonar, motiv pentru care merită atenția medicului dumneavoastră. Nu presupuneți că respirația șuierătoare este cauzată de astm sau alergii. Solicitați medicului dumneavoastră să confirme cauza.

Simptome ale bolii în stadii avansate

Vocea răgușită, răgușită

Dacă observați o schimbare semnificativă a vocii  sau dacă altcineva observă că vocea dvs. sună mai profund, mai răgușită sau mai ascuțită, mergeți la medic.

Răgușeala poate fi cauzată de o simplă răceală, dar acest simptom poate indica ceva mai grav atunci când persistă mai mult de două săptămâni. Răgușeala legată de cancerul pulmonar poate apărea atunci când tumora afectează nervul care controlează laringele sau corzile vocale.

Scădere în greutate

O pierdere inexplicabilă în greutate de 10 kilograme sau mai mult poate fi asociată cu cancer pulmonar sau cu un alt tip de cancer. Când cancerul este prezent, această scădere în greutate poate rezulta din faptul că celulele cancroase ”fură” nutrienții. De asemenea, ar putea rezulta din schimbări ale modului în care organismul folosește energia din alimente.

Nu ignorați o schimbare în greutate dacă nu ați încercat să pierdeți kilograme. Poate fi un indiciu al unei probleme de sănătate.

Durere de oase

Cancerul pulmonar care s-a răspândit la oase poate produce dureri de spate sau în alte zone ale corpului. Această durere se poate agrava noaptea în timp ce dormiți pe spate. Poate fi dificil să se facă diferența între durerea osoasă și cea musculară. Durerea osoasă este adesea mai gravă noaptea și crește în intensitate când vă mișcați.

În plus, cancerul pulmonar este uneori asociat cu dureri de umăr, braț sau gât, deși acest lucru este mai puțin frecvent. Fiți atent la durerile nou apărute și discutați cu medicul dumneavoastră.

Dureri de cap

Durerile de cap pot fi un semn că boala s-a răspândit în creier. Cu toate acestea, nu toate durerile de cap sunt asociate cu metastaze cerebrale.

Uneori, o tumoră pulmonară poate crea presiune pe vena cavă superioară. Aceasta este vena mare care transportă sângele din partea superioară a corpului către inimă. Presiunea poate declanșa și dureri de cap sau, în cazuri mai severe, migrene.

Screeningul vă poate ajuta

Radiografia toracică nu este eficientă în detectarea cancerului pulmonar în stadiu incipient. Cu toate acestea, s-a demonstrat că tomografiile reduc mortalitatea prin cancer pulmonar cu 20%, potrivit unui studiu din 2011.

În studiu, 53.454 de persoane cu risc crescut de cancer pulmonar au făcut aleatoriu fie o tomografie, fie o radiografie. Scanările CT au detectat mai multe cazuri de cancer pulmonar. Au existat, de asemenea, semnificativ mai puține decese din cauza bolii în grupul cu CT.

Recent Posts

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

19 minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

50 de minute ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

o oră ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

2 ore ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

3 ore ago

Citeste si: