Categories: Ştiri sănătate

Specialiştii au mai multe scenarii privind evoluţia pandemiei în România. Nu sunt deloc îmbucurătoare!

Specialiştii au mai multe scenarii privind evoluţia pandemiei în România.

„Unul dintre scenariile posibile după care poate evolua rata de infectare în România în continuare este o creştere lentă cu oscilaţii mari după minimul valului 4, care va fi probabil în timpul vacanţei din decembrie când testarea va coborî la minimele anului. Un alt scenariu mult mai sinistru este că valul 4 este de fapt întârziat cu 2 luni în România (septembrie) faţă de valul 4 din Franţa sau Italia şi va fi urmat peste 2 luni, în ianuarie, de o recidivă mai agresivă chiar decât valul 4. Este un scenariu enunţat şi de col. dr. Gheorghiţă. În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne între cele două, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3”, a explicat Octavian Jurma.

Specialistul mai susţine că orice prognoză în România este mult îngreunată de „raportarea incompletă a datelor rezultate din secvenţiere şi de inhibarea testării”. De aceea, Jurma crede că în prezent situaţia epidemiologică este mult mai gravă decât o arată statisticile.

„Relaxarea mioritică e mai eficientă decât carantină şi vaccinarea vestice. Cum e posibil aşa ceva? Secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absenţa ei. România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…. Situaţia din România acum, chiar dacă suntem incontestabil într-o fază rapid descendentă a valului 4, este mai gravă decât în multe din ţările care iau la incidenţe de la 1 sau 3 la mie măsuri de neconceput pentru autorităţile de la noi la 20 la mie”, a precizat Jurma.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat miercuri (24 noiembrie) 2.796 de noi cazuri de Covid. În ultimele 24 de ore au fost raportate 195 de decese, la care se adaugă 36 produse anterior, dar raportate astăzi. Numărul total de cazuri urcă astfel la 1.769.783, dintre care 55.617 au decedat, iar 1.658.933 au fost declarate vindecate. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 650 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Din totalul de 231 de pacienți decedați, 204 erau nevaccinați și 27 vaccinați. Cei 27 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 de ani. 26 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.452. Dintre acestea, 1.380 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.380 de pacienți internați la ATI, 136 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 150 sunt minori, 135 fiind internați în secții și 15 la ATI.

Recent Posts

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

20 de minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

50 de minute ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

12 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

13 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

14 ore ago

Citeste si: