Categories: Ştiri sănătate

Spirometrii gratuite timp de două zile în București și Timișoara. Ce trebuie să faci

Spirometrii gratuite. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie oferă spirometrii gratuite, timp de două zile, în Sun Plaza din București și în Iulius Mall din Timișoara.

Programul spirometriilor gratuite este sâmbătă, 11 mai și duminică, 12 mai, între orele 10:00 – 22:00, în ambele centre comerciale.

Spirometrii gratuite timp de două zile în București și Timișoara

Inițiativa reflectă tema aleasă în 2024 de Inițiativa Globală pentru Astm (GINA) – „Educația despre astm responsabilizează” – și este un prim pas în a ajuta persoanele cu astm să obțină informațiile necesare pentru a primi un diagnostic corespunzător și pentru a alege tratamentul potrivit.

Morbiditatea și mortalitatea când vine vorba de astm sunt prevenibile, însă o bună colaborare între medici și pacienți este esențială în stabilirea celui mai eficient tratament, se arată în cadrul conferinței de presă dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Astmului, organizată de Societatea Română de Pneumologie (SRP), în ziua 8 mai 2024.

„Atunci când alegi un slogan precum „Educația despre astm responsabilizează!” te gândești la drumul lung pe care trebuie să-l parcurgă un medic sau un pacient pentru informare și educare reciprocă.

Este, de fapt, drumul pe care-l parcurge bolnavul adesea din lipsă de educație, de complianță la un tratament adecvat, de la criza intermitentă de sufocare, la criza severă cu internare în urgență sau în servicii de terapie intensivă.

Sigur că și asediul factorilor de risc a crescut și acest fapt nu a fost fără consecințe, dacă ne gândim nu doar la țigara tradițională, dar și la poluare, țigară electronică etc. Poate că pe aceste zone de factori de risc, educația trebuie extinsă și beneficiile nu se vor lăsa așteptate, constând, în principal, în diminuarea presiunii pe serviciile de sănătate, dar și al cheltuielilor alocate acestor categorii de pacienți.” – spune prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie (2024-2026).

Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane de persoane din întreaga lume, provocând aproximativ 346.000 de decese anual. În ciuda apariției unor tratamente inovative, diagnosticarea și tratamentul astmului rămân o provocare.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai, în scopul conștientizării și educației în legătură cu astmul
bronșic. Tema din acest an este „Educația despre astm responsabilizează!”.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

6 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

6 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

7 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

7 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

8 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

8 ore ago

Citeste si: