Categories: Ştiri sănătate

Spitalele CFR ar putea fi preluate de Armată și medicii sunt indignați. ”Practic, oferim cu titlu gratuit, un spital funcțional și modern către Spitalul Militar Central”

Spitalele CFR ar putea fi preluate de Armată. Dr. Daniela Drăgoescu, șefa secției de Medicină Internă la Spitalul Witting, și-a exprimat îngrijorarea și indignarea față de posibila trecere a instituției la Spitalul Militar Central.

Medicul a subliniat, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!” de la B1 TV, că Spitalul CF Witting, din București, cu o tradiție de 100 de ani, modernizat, fără datorii și capabil să se autofinanțeze, este un spital funcțional care deservește un număr considerabil de pacienți, atât din rețeaua transporturilor, cât și din alte categorii. Dr. Drăgoescu și-a exprimat îngrijorarea legată de posibilitatea dispariției acestui spital care a fost o prezență importantă în comunitate timp de un secol, menționând efortul depus de mulți medici pentru a trata oamenii.

”Nici măcar nu ni s-a oferit posibilitatea să se păstreze individualitatea și personalitatea juridică a spitalului, indiferent de ordonatorul de credit. Practic, oferim acum de Crăciun, cu titlu gratuit, un spital funcțional și modern către Spitalul Militar Central”, a spus dr. Daniela Drăgoescu.

Pacienții vor avea de suferit

Întrebată despre impactul acestei mutări asupra pacienților, dr. Drăgoescu a evidențiat că tranziția de la un sistem de activitate civilă la unul militarizat poate afecta pacienții care sunt arondați la Casa Națională de Sănătate. Acești pacienți ar putea să nu mai aibă acces la serviciile medicale în condițiile transferului spitalului și al personalului la Casa de Asigurări a Personalului din Ministerul Apărării.

”Bineînțeles că dintr-un sistem de activitate civilă vor trece într-un sistem militarizat, deși există și personal civil. Foarte mulți pacienți sunt arondați la Casa Națională de Sănătate, or trecând spitalul nostru și personalul la Casa OPSNAJ sigur că acești pacienți nu vor mai putea avea acces la serviciile medicale – și, cum știm dreptului din legea sanitară, spune că fiecare pacient își alege furnizorul de servicii medicale, cât și casa de sănătate”, a explicat medicul.

În plus, dr. Drăgoescu a subliniat faptul că în cadrul spitalului funcționează Comisia Centrală de Siguranță a Circulației, care operează conform normelor europene adoptate de România și care nu poate funcționa decât în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății, conform reglementărilor actuale.

Spitalul Witting e modernizat și are apatură de ultimă generație

Spitalul Clinic CF Nr.1 Witting este unitate sanitară publică, având secţii clinice, prin parteneriatul cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Titu Maiorescu, iar Ambulatoriul de Specialitate este agreat să efectueze atât consultatii medicale cât şi examinari medicale si psihologice prin personalul angajat inclusiv pentru activități ce implică domeniul Siguranţa Transporturilor.

În cadrul spitalului funcţionează Comisia Centrală de Siguranţa Transporturilor formată din medici primari care supraveghează starea de sănătate a personalului din siguranţa circulaţiei, stabilesc măsurile necesare pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi asigură controlul stării de sănătate, conform instrucţiunilor privind examinarea medicală şi psihologică.

Spitalul are un număr de 318 paturi – spitalizare continuă și 12 paturi în regim de spitalizare de zi.

CF Witting a fost modernizat cu fonduri europene și dispune de aparatură de ultimă generație.

De asemenea, se discută deja ca și Spitalul CFR Oradea să fie preluat tot de Armată.

Recent Posts

Transplant pulmonar

Un transplant pulmonar (sau transplant de plămâni) este o procedură chirurgicală prin care un plămân…

14 minute ago

Zodii care atrag ghinionul. Numerolog: Ei adoră lumina reflectoarelor și uneori pot fi un magnet pentru dramă

Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la emisiunea Adevăruri Ascunse, într-un horoscop unic, care sunt semnele…

33 de minute ago

Horoscop 21 mai 2024. Berbecii sunt cam superficiali, Capricornii au idei fixe

Horoscop 21 mai 2024. Potrivit astrologului Nicoleta Ghiriș, unele zodii au probleme financiare, altele au…

o oră ago

Un ciclon puternic lovește România! Prognoza ANM actualizată

Un ciclon de mare putere a afectat țări precum Franța, Belgia, Germania și Olanda și…

2 ore ago

Planta care scade tensiunea și colesterolul. Lidia Fecioru: Este nemaipomenită!

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a vorbit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse despre o plantă cu numeroase…

2 ore ago

Ce NU ai voie să faci de Sfinții Constantin și Elena. Se spune că vei fi urmărit de necazuri tot anul

Pe 21 mai, românii sărbătoresc o zi mare: Sfinții Constantin și Elena. Conform spuselor populare,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar