Categories: Ştiri sănătate

Studiu: Cum pot provoca jocurile video BOLI cardiovasculare la copii

Un nou studiu arată că sporturile electronice, din ce în ce mai populare la nivel mondial, nu reprezintă o alternativă „sigură” la sporturile competitive tradiționale.

Fenomenul jocurilor video, în special al jocurilor competitive pe calculator, s-a răspândit enorm în ultimii 20 de ani la nivel mondial. Jocurile video competitive, de nivel profesionist, care implică atât jucători individuali, cât și echipe de multiplayer, se bucură de un succes și de o popularitate din ce în ce mai mare.

Jocurile video, boli cardiovasculare la copii

Având în vedere asemănările incredibile cu atletismul competitiv tradițional, un număr mare de ”sportivi” din rândul celor electronice pot dezvolta boli cardiovasculare, cauzate de stresul competițional, la fel ca orice sportiv care concurează în competiție.

Efectele cardiace ale sporturilor electronice

În acest sens, un nou studiu realizat de Societatea de Electrofiziologie Cardiacă și de Societatea de Electrofiziologie Pediatrică și Congenitală a investigat efectele cardiace ale sporturilor electronice asupra copiilor și a constatat că acestea pot reprezenta un risc grav pentru unii minori cu afecțiuni aritmice predispozante nerecunoscute anterior, iar uneori pot fi fatale.

„Copiii care își pierd brusc cunoștința în timpul jocurilor electronice”, a explicat cercetătorul principal Claire M. Lawley, „ar trebui să fie evaluați de un cardiolog, deoarece acesta ar putea fi primul semn al unei probleme cardiace grave. Cercetarea a fost publicată în Heart Rhythm , revista oficială a Societății de Ritm cardiac, a Societății de electrofiziologie cardiacă și a Societății de electrofiziologie pediatrică și congenitală.

Studiul
În urma studiului, cercetătorii au colectat rapoarte despre 22 de pacienți pediatrici, toți cu antecedente de aritmie cu risc vital sau sincopă (pierderea bruscă a cunoștinței) cu palpitații asociate cu jocurile electronice.

Printre cazurile pe care le-au descoperit, jocurile de război multiplayer au fost cel mai frecvent declanșator. Evenimentele raportate au inclus palpitații (+/- durere toracică), presincopă, sincopă cu revenire la cunoștință, stop cardiac și 4 pacienți cu moarte subită.

Cele mai frecvente afecțiuni proaritmice (atunci când ritmul cardiac prezintă o nouă alterare) au fost tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică (CPVT) și sindromul QT lung congenital (LQTS) de tip 1 și 2 (CPVT poate apărea în timpul activității sau al emoțiilor puternice, dar și în timpul repausului sau al somnului).

Jocurile video pot provoca aritmii cardiace la copiii predispuși

Variante genetice relevante au fost găsite la 63% dintre pacienți. În special, investigarea unui copil care și-a pierdut cunoștința în timp ce participa la un joc electronic a dus la diagnosticarea unei probleme majore de ritm cardiac, care a fost descoperită ulterior la multe dintre rudele sale. „După ce m-am ocupat de copii cu probleme de ritm cardiac timp de peste 25 de ani”, a precizat coautorul studiului, Jonathan Skinner. Acesta mai spune că „am fost uimit să văd cât de răspândit este acest fenomen și să descopăr că un număr de copii au murit din această cauză.

Ritmul cardiac rapid reprezintă un risc

„Familiile și profesioniștii din domeniul sănătății”, a continuat Dr. Lawley, „ar trebui să sugereze măsuri de prevenire legate de jocurile electronice la copiii care au o afecțiune în care ritmul cardiac rapid periculos reprezintă un risc.

Așadar, Sporturile electronice nu sunt o alternativă „sigură” la sporturile tradiționale.
Cercetătorii au atribuit stimularea adrenergică (generată de adrenalină) legată de mediul emoțional încărcat de jocuri electronice ca bază fiziopatologică a acestui fenomen.

În momentul producerii incidentelor cardiace, mulți dintre pacienți erau, de fapt, într-o stare de entuziasm, tocmai câștigaseră sau pierduseră meciuri sau erau în conflict cu colegii lor.

„Știm deja că unii copii au probleme cardiace care îi pot pune în pericol atunci când practică sporturi de competiție, dar am fost șocați să descoperim că unii dintre ei își asumau riscuri mari pentru a concura în jocurile digitale”, a subliniat coautorul Christian Turner.

Experții au concluzionat că jocurile video nu reprezintă o activitate alternativă „sigură” la sporturile tradiționale de competiție.

„Aceasta este o constatare foarte importantă”, a subliniat Turner, „așa că trebuie să ne asigurăm că toată lumea știe cât de crucial este să se supună unui examen medical înainte de a participa la aceste jocuri.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

9 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

10 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

10 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

11 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

11 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

12 ore ago

Citeste si: