Categories: Ştiri sănătate

Studiu: Migrenele pot crește riscul unui tip de cancer la femei

Un nou studiu realizat în China a constatat că migrenele pot crește riscul unui tip de cancer la femei. Aproximativ 14-15% din populația lumii suferă de migrene, o tulburare neurologică care provoacă dureri de cap severe și alte simptome care afectează calitatea vieții.

Atât migrenele, cât și cancerul de sân sunt cunoscute a fi legate de tulburări ale nivelului de estrogen. De asemenea, se știe că nivelurile ridicate de estrogen sunt asociate cu un risc crescut de cancer de sân.

Episoadele de migrenă pot fi afectate de modificările nivelului de estrogen

Studiile au arătat, între timp, că atât frecvența, cât și severitatea episoadelor de migrenă pot fi afectate de modificările nivelului de estrogen în timpul ciclului , fazei de menopauză sau sarcinii.

Mai multe studii au examinat relația dintre migrenă și cancerul de sân, dar cu rezultate contradictorii.

sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cercetările publicate în aprilie 2023 au descoperit că femeile care sufereau de migrene aveau și un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de sân.

Tulburări ale nivelului de estrogen

Cercetări anterioare publicate în decembrie 2018 au observat că femeile care au vizitat medicul de patru sau mai multe ori pe an pentru migrene aveau un risc semnificativ crescut de cancer de sân.

Cu toate acestea, alte studii și meta-analize au ajuns la rezultate opuse. În special, o analiză publicată în februarie 2022 a observat o asociere inversă între migrene și riscul general de cancer de sân.

Asemănătoare au fost concluziile unui studiu publicat în aprilie 2023, care a constatat că pacienții cu migrenă aveau un risc ușor mai mic de a dezvolta cancer de sân, în special cancer dependent de hormoni.

În noua cercetare, oamenii de știință au folosit date din analizele genetice ale pacienților cu migrenă și pacienților cu cancer de sân. Datele provin din cinci baze de date mari, care au implicat 102.000 de pacienți cu migrenă și 771.000 de pacienți de control.

Datele genetice pentru cancerul de sân provin din baza de date a Consorțiului Asociației Cancerului de Sân (BCAC) și se referă la aproximativ 250.000 de pacienți.

Tehnica folosită de echipa pentru a explora legătura dintre migrene și cancerul de sân se numește randomizare mendeliană.

Din analiza datelor, a reieșit că migrenele sunt într-adevăr asociate cu un risc crescut de cancer de sân și în special cu forma sa dependentă de hormoni, care este legată de nivelul de estrogen.

Potrivit sfatulmedicului.ro, celulele canceroase ale sanului formeaza, de obicei, o tumora care poate fi adesea vazuta pe o radiografie sau simtita la palpare. Cancerul mamar apare aproape in totalitate la femei, dar si barbatii pot suferi de cancer mamar.

Este important sa stim ca majoritatea nodulilor mamari sunt benigni si nu maligni. Tumorile mamare necanceroase nu sunt periculoase pentru viata, dar unele tipuri de tumori benigne pot creste riscul unei femei de a dezvolta cancer la san.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

5 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

35 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică