Categories: Ştiri sănătate

STUDIU. S-a confirmat legătura dintre somn și diabet

STUDIU. Somnul este esențial pentru sănătate. „Somnul deficitar afectează echilibrul glicemic, crește riscul de a dezvolta diabet la persoanele predispuse și poate agrava diabetul existent”, precizează Federația Franceză a Diabeților.

Potrivit cercetătorilor, somnul prea mult sau prea puțin crește riscul de a suferi de diabet de tip 2 Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în revista Sleep Health.

Cercetătorii olandezi au analizat date de la 5.561 de voluntari cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani din studiul de la Maastricht. Aceste date, furnizate prin chestionare și accelerometre atașate la coapsă, au descris obiceiurile de somn ale fiecărui individ.

Acestea au fost comparate cu testele de toleranță la glucoză, făcând posibil să se determine dacă voluntarii sufereau de prediabet , diabet de tip 1 (exclus din studiu) sau tip 2.

Concluzia cercetătorilor:

Există o legătură între durata medie de somn pe săptămână și dezvoltarea diabetului de tip 2, cunoscut și sub numele de diabet gras . Cercetătorii au descoperit „o asociere în formă de U” între aceste două elemente (sursa 2).

În mod clar, persoanele care au dormit foarte puțin (5 ore) sau dimpotrivă mult mai mult (12 ore) decât media aveau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 .

Și asta, indiferent de „fumat, consum de alcool, dietă și activitate fizică”, factori majori de risc pentru diabetul de tip 2. Aceste descoperiri subliniază importanța promovării unor obiceiuri sănătoase de somn pentru a preveni privarea de somn, spun cercetătorii.

Sursă foto: GETTY Images

„În timpul somnului, celulele adipoase secretă un hormon (leptina) care suprimă senzația de foame . În timpul zilei, stomacul secretă un alt hormon ( grelină ) care facilitează aportul de alimente. Reducerea timpului de somn împinge oamenii să mănânce mai mult , ceea ce crește riscul de obezitate și, prin urmare, de diabet, precizează Federația Franceză a Diabeților.

Care sunt factorii de risc pentru diabetul de tip 2?
În Franța, aproximativ 5% din populație suferă de diabet, o boală cronică caracterizată prin exces de zahăr în sânge. În 90% din cazuri, este vorba de diabet de tip 2, sau non-insulino-dependent.

Dacă se presupun factori genetici, factorii de risc sunt legați în principal de stilul de viață:

  • vârsta: majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 au peste 40 de ani;
  • greutatea: excesul de greutate sau obezitatea sunt factori majori de risc pentru diabet.

Astfel, managementul diabetului de tip 2 se bazează pe tratamente medicamentoase dar și „pe măsuri igienice și dietetice ( alimentație echilibrată și activitate fizică )”, precizează site-ul Vidal. Un tratament necesar, deoarece pot apărea complicații grave , „mai ales la nivelul inimii, vaselor de sânge, rinichilor și nervilor”, potrivit Vidal.

Recent Posts

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

13 minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

43 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică