STUDIU: Supraconsumul de proteine ​​este dăunător sănătății cardiovasculare

STUDIU. Consumul excesiv de proteine, în special de proteine de origine animală, poate fi dăunător pentru sănătatea cardiovasculară din mai multe motive. Află care sunt acestea.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh a constatat că un consumul excesiv de proteine ​​este dăunător sănătății cardiovasculare.

În studiul pe care l-au efectuat, ei au descoperit că acei voluntari care au primit 22% din caloriile zilnice din proteine ​​aveau un risc crescut de a dezvolta ateroscleroză. Riscul agravării sale a crescut și la cei care îl dezvoltaseră deja.

Proteina este unul dintre cei trei macronutrienți esențiali (ceilalți doi sunt carbohidrați și grăsimi). Sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea masei musculare. De asemenea, reduc pofta de mâncare și stimulează metabolismul.

Proteinele sunt compuse din aminoacizi, adică compuși chimici cu proprietăți distincte fiecare. Fiecare sursă de proteine ​​conține niveluri diferite de aminoacizi.

Sursă foto: Ben Kolde/Unsplash

Noul studiu a fost publicat în revista medicală Nature Metabolism. Cercetătorii au descoperit că supraconsumul unui aminoacid numit leucină poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Un total de 23 de voluntari au participat la studiu. Inițial au consumat o masă cu un conținut scăzut de proteine. Le-a oferit:

  • 10% din caloriile zilnice din proteine;
  • 17% din grăsimi;
  • 73% din carbohidrați.

Apoi au mâncat o masă cu prea multe proteine: 50% din caloriile zilnice. În această masă 17% din calorii au provenit din grăsimi și doar 33% din carbohidrați.

În continuare, cercetătorii au vrut să examineze două diete care sunt mai apropiate de viața reală. Unul era 15% proteine, 35% grăsimi și 50% carbohidrați (care este ceea ce urmăm majoritatea dintre noi). Cealaltă a fost o masă bogată în proteine ​​(22% din calorii), cu 30% grăsimi și 48% carbohidrați.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii s-au concentrat asupra nivelurilor de leucină din sângele lor, deoarece aceasta contribuie la dezvoltarea și agravarea aterosclerozei. Ei au descoperit că atunci când voluntarii au avut un aport ridicat de proteine ​​(22% din caloriile zilnice sau mai mult), nivelul lor de leucină a crescut.

Continuând cercetările în laborator, oamenii de știință au descoperit că creșterea leucinei activează un mecanism specific în celulele imune. Acest mecanism este legat de ateroscleroză.

Descoperiri similare au fost găsite și într-o cercetare corespunzătoare la șoareci, cărora li s-au administrat mese cu conținut variat de proteine.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul excesiv de proteine ​​este dăunător sănătății cardiovasculare. Prin urmare, cei care urmează o dietă cu multe proteine ​​ar trebui să fie deosebit de atenți.

Recomandările actuale pentru un aport adecvat de proteine

Mai ales că consumul excesiv de proteine ​​este asociat și cu un risc crescut de apariție a problemelor renale. Cu toate acestea, nici lipsa lor nu este benefică: provoacă sarcopenie, adică pierderea masei musculare.

Recomandările actuale pentru un aport adecvat de proteine ​​afirmă că ne limităm la aproximativ 11% din caloriile noastre zilnice. Surse bune de proteine ​​sunt alimentele de origine animala (carne, peste, pasare, lactate), precum si leguminoasele si nucile.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

2 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

2 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

3 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

3 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

4 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra