Studiu: Valorile ridicate ale colesterolului nu amenință doar inima, ci și creierul

Studiu: Valorile ridicate ale colesterolului nu amenință doar inima, ci și creierul

Un nou studiu arată că un nivel ridicat de colesterol nu amenință doar inima, ci și creierul, crescând riscul de apariție a bolii Alzheimer. Descoperirile au fost publicate în Journal of the Federation of European Biochemical Societies (FEBS Journal).

Cercetătorii de la Texas A&M University sugerează că un nivel ridicat de colesterol poate crește nivelul proteinelor toxice legate de Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, care distruge treptat celulele cerebrale, provocând micșorarea creierului.

„Mecanismele exacte care declanșează boala Alzheimer nu sunt pe deplin înțelese, dar există dovezi care sugerează că acumularea de peptide beta amiloide afectează dezvoltarea bolii ,” spune cercetătorul principal al studiului.

„În mod specific, se crede că acumularea acestor peptide poate întrerupe comunicarea dintre neuroni, ceea ce duce la moartea celulelor”. 

Mai mult, „peptidele amiloide interacționează cu lipidele din creier, sporind formarea plăcilor” .


Potrivit studiului, trei grăsimi diferite – fosfatidilcolina, cardiolipina și colesterolul – accelerează rata de formare a plăcilor.

Cardiolipina, care este implicată în formarea cheagurilor de sânge, părea să cauzeze cea mai mare problemă, dar toate grăsimile păreau să sporească toxicitatea în organism.

Pe baza acestor constatări, o dietă cu un conținut scăzut de colesterol rău LDL poate ajuta la prevenirea acestor reacții.

„O dietă care limitează colesterolul poate contribui semnificativ la reducerea capacității acestor lipide de a reacționa cu peptidele beta-amiloide ,” subliniază cercetătorul.

Prevenirea este doar de evitarea alimentelor care duc la creșterea colesterolului, dar și de consumul altor alimente care acționează benefic pentru organism.

„Următorul pas al cercetărilor conexe este de a investiga mai amănunțit mecanismele de interacțiune dintre peptidele beta amiloide și lipide”, conchide cercetătorul.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

10 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

11 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

11 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

12 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

12 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

13 ore ago

Citeste si: