De ce nu este bine să suflați nasul dacă este înfundat

Atunci când aveţi nasul înfundat, aveţi tendinţa să-l suflaţi, însă acest gest face mai mult rău decât bine.

În cazul răcelilor, nasul înfundat este cauzat de inflmarea vaselor de sânge din interiorul căilor respiratorii, explică medicul Ayah Al Ayoubi, consultant ORL şi chirurg la Chase Farm Hospital din Londra.

Nu numai că suflarea nasului nu ajută la desfundarea lui, ci atunci când suflaţi forţat, infecţia ar putea ajunge în sinusuri.

Nici dacă staţi deasupra unui vas cu apă fierbinte inhalând aburii, nu vă va ajuta să vă eliberaţi căile respiratorii. Singura soluţie rămân decongestionantele pe care le puteţi găsi fie sub formă de tablete, fie sub formă de spray nazal. Acestea conţin substanţe chimice care acţionează ca vasoconstrictoare, îngustând vasele de sânge din interiorul nasului şi eliberând căile respiratorii.

Însă, decongestionantele ar trebui evitate de către persoanele care suferă de diabet, glaucom, boli de inimă sau hipertensiune, deoarece cresc presiunea sângelui şi ritumul cardiac.

Spray-urile sunt de 4-5 ori mai eficiente decât tabeletele şi au mai puţine şanse să cauzeze efecte secundare, deoarece cantitatea de medicament absorbită de organism este limitată. Singurele efecte adverse ale spray-urilor sunt senzaţia de gură uscată, gât uscat sau strănut, pe când pastilele pot cauza ameţeli şi ritm cardiac crescut.

Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că nu puteţi folosi decongestionantele o perioadă îndelungată, dacă le luaţi mai mult de o săptămână puteţi dezvolta rinita medicamentoasă (congestie nazală mai severă, declanşată de administrarea prelungită a unui vasoconstrictor)

 

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

17 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

46 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra