Categories: Expertul zilei

”Suplimentele de calciu pot creşte riscul de infarct?”

Mihaela 55: în fiecare an, iau suplimente de calciu pentru o perioadă de aproximativ 6 luni să previn apariţia osteoporozei, dar am citit recent că suplimentele de calciu pot cauza boli de inimă şi pot declanşa infarctul. Este posibil acest lucru?

Suplimentele de calciu sunt administrate frecvent persoanelor vârstnice, majoritatea ghidurilor recomandând un aport adecvat de calciu ca parte integrantă pentru prevenţia sau tratamentul osteoporozei şi pentru prevenirea fracturilor.

Într-adevăr există studii care arată că la persoanele cu insuficienţă renală, suplimentele de calciu pot accelera calcificarea pereţilor arteriali, cu dezvoltarea consecutivă de stenoze vasculare periferice coronariene carotidiene şi creşterea mortalităţii şi morbidităţii prin afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, experimentele în vitro au arătat că suplimentele de calciu pot accelera coagularea sângelui, crescând riscul de formare de cheaguri de sânge.

Totuşi, datele existente în literatură sunt controversate în legătură cu acest subiect. Există studii care au demonstrat că administrarea de suplimente de calciu fără vitamina D ar creşte riscul de infarct cu 20-30%, dar modul de analiză al datelor din punct de vedere statistic lasă de dorit. Este dificil de formulat o concluziefermă şi consider că pentru fiecare pacient în parte trebuie cântărite cu atenţie riscurile şi beneficiile asociate. Totuşi trebuie avut în vedere că suplimentele de calciu autoadministrate (fără recomandarea unui medic) şi fără administrare cu vitamina D pot creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare şi de infarct miocardic acut şi trebuie administrate cu precauţie.

O concluzie fermă ar fi: din 100 de pacienţi la care sunt administrate suplimente de calciu, ne aşteptăm ca la unul dintre aceştia să prevenim o fractură şi tot la unul să sufere un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Pentru toţi ceilalţi 98 de pacienţi, administrarea de suplimente de calciu nu va avea niciun efect din aceste puncte de vedere.

 

Recent Posts

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

40 de minute ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

o oră ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

2 ore ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

2 ore ago

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

12 ore ago

Citeste si: