Sutienul nepotrivit te poate îmbolnăvi. Ce probleme grave de sănătate îți poate provoca

Doctorii avertizează că foarte multe probleme de sănătate pot fi declanşate de sutiene. Experţii în sănătate spun că pot apărea tulburări care aparent nu au absolut nicio legătură cu lenjeria de corp, cum sunt erupțiile cutanate sau indigestiile şi arsurile la stomac.

Dacă circumferinţa şi cupa sutienului sunt mai mici decât ar trebui, există riscul ca el să nu permită extensia cutiei toracice în timpul respiraţiei, lucru care poate reduce cantitatea de aer care ajunge în plămâni şi, implicit, buna oxigenare a ţesuturilor. Acest fenomen se produce mai ales atunci când femeia poartă sutiene destinate activităţilor sportive, pentru că acestea aplică o presiune mai mare pe cutia toracică. Specialiştii de la Şcoala Britanică de Osteopatie au observat că sutienele cu o circumferinţă prea mică pot să afecteze chiar şi digestia, pentru că presează pe diafragmă. Ele pot cauza constipaţie sau sindromul colonului iritabil, susţin experţii britanici. Un alt pericol la care ne expunem alegând sutienul după aspect, şi nu după dimensiuni, este acela că poate produce inflamaţii şi leziuni pe piele dacă este prea strâmt. Iar dacă are armătură de sârmă, există riscul de zgârieturi şi de vânătăi. De asemenea, dacă este confecţionat din materiale sintetice, precum poliesterul, există toate şansele ca femeia să facă iritaţii pe piele. Aceasta se întâmplă mai ales vara, deoarece materialele sintetice accelerează transpiraţia care, la rândul său,  favorizează apariţia iritaţiilor cutanate. Dacă, pe lângă materialul sintetic, sutienul are şi un sistem push-up din burete, el va supraîncălzi mai mult pielea, iar riscul de iritaţii va fi cu atât mai mare.

În timpul exerciţiilor fizice, sânii se deplasează atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Sutienele obişnuite, de zi cu zi, limitează doar deplasarea pe verticală şi aceasta în cazul în care a fost ales pe dimensiunile potrivite. Purtarea acestuia în timpul activităţilor sportive nu doar că provoacă disconfort din cauză că sânii se mişcă, dar slăbeşte ligamentele care-i susţin, iar în timp, aceştia se vor lăsa. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, este recomandată purtarea sutienelor speciale pentru sport, care menţin sânii în poziţie fixă. Atenţie, aceste sutiene trebuie purtate doar pe durata exerciţiilor fizice!

Posibil risc de cancer de sân

Dacă vei căuta pe internet, vei găsi o multitudine de articole care susţin ideea conform căreia purtarea sutienului pe o perioadă îndelungată din zi poate favoriza formarea tumorilor mamare. Explicaţia ar fi că sutienele aplică presiune pe ganglionii limfatici din zona axilei şi a pieptului. Spre deosebire de venele şi de arterele sangvine, vasele limfatice nu au presiune internă, aşa încât circulaţia limfatică poate fi blocată prin compresie externă. Astfel, toxinele de la nivelul sânilor stagnează şi favorizează formarea tumorilor. Dr. Ted Glancer, director în cadrul Societăţii Americane de Oncologie, contrazice însă această informaţie într-un articol publicat în „New York Times”. El susţine că studiul care a emis teoria avea câteva lacune, motiv pentru care nici nu a fost publicat în reviste medicale. Specialistul a mai declarat că nici mecanismul prin care se crede că sutienul produce cancerul nu este fundamentat ştiinţific.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

o oră ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

2 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

2 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

3 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

3 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar