Categories: Stil de viaţă

Țigările electronice, nocive sau benefice?

Industria țigărilor, fie ele electronice sau clasice, este una de miliarde de dolari anual. Când vorbim despre astfel de sume, sunt în joc interese mari, așa că avem informații diverse, unele false, altele obiective. Fumătorii trebuie să aleagă, responsabil și în cunoștință de cauză, care este cea mai potrivită variantă atunci când vine vorba despre dependența de nicotină. În orice caz, cel mai bine ar fi să se lase

Gabriel Fereșteanu

Sezonul rece și noile reglementări legislative (care interzic fumatul în spații închise) cresc cererea de țigări electronice în România. Fără o documentare serioasă, mulți dintre români cred că dispozitivele electronice îi ajută să renunțe la fumatul obișnuit să economisească bani, dar și să „fenteze” legea și să- și practice viciul în spațiile publice închise.

Cele patru idei miraculoase despre vapat

De zece ani de când au apărut pe piaţă, țigările electronice au devenit din ce în ce mai cerute de cei care sunt dependenţi de nicotină. Iniţial, studiile au arătat că nu există pericol pentru cei care vapează, inhalarea vaporilor fiind mai puțin periculoasă decât consumul de carne roșie, spre exemplu. O altă idee populară despre e-ţigaretă ar fi că nu are efecte mai nocive ca respirația aerului poluat. La doar două săptămâni după ce un fumător se apucă de vapat, mirosul și gustul revin la capacitatea normală, apoi dispare tusea fumătorului, respirația revine la normal, iar plă- mânii încep să evacueze toxinele. Pe lângă aceste „miracole” date ca „sigure” de unii specialişti, o altă idee despre fumatul electronic, care are succes în faţa cumpărătorilor, este că e-țigareta este varianta mai ieftină. Dacă e să studiezi piața, ideea e valabilă doar în anumite cazuri, existând tot felul de dispozitive ieftine. Dar, nu întotdeauna ce e ieftin e și bun. Niciuna din aceste variante, însă, nu a fost temeinic studiată, dată fiind apariția proaspătă pe piață a respectivelor dispozitive. Cert este, însă, altceva. Că sunt o afacere uriașă! În 2015, industria chineză (cea mai mare producătoare de astfel de dispozitive) a câștigat 6 miliarde de dolari de pe piața vapatului. Marile magazine online chinezești au înregistrat profituri de 450 de milioane de dolari numai din vânzarea produselor pentru vapat.

Conțin antigelul de la mașini

Așa cum spuneam, în materie de vapat, studiile se contrazic. Astfel, după promovarea constantă a ţigărilor electronice ca alternativă „sănătoasă” la fumat, alţi specialişti au descoperit o serie de probleme destul de grave legate de folosirea lor. Astfel, în funcție de producătorul ales, rezerva unui țigări electronice poate conține între 0 și 16 miligrame de nicotină, adică chiar o cantitate mai mare decât o țigară normală. În plus, reprezentanții Agenției Medicamentelor din SUA avertizează că o astfel de rezervă mai poate conține și alte chimicale. Pe lângă nicotină, substanţa care dă dependenţă, în rezervă mai există și glicol, o substanță de trei ori mai iritantă pentru căile respiratorii. Glicolul nu este altceva decât antigelul folosit în motoarele mașinilor.În plus, vaporii care con- ţin nicotină, produşi de ţigările electronice, în anumite condiții, pot duce la formarea formaldehidei, o substanţă recunoscută ca fiind cancerigenă, arată un studiu american publicat de New England Journal of Medicine (NEJM).

Cum funcționează țigara electronică

La un voltaj scăzut (în general 3,3 volți), dispozitivul încălzește un lichid care se găsește într-un rezervor. E-țigaretele folosesc o rezistență electrică, alimentată de o baterie, pentru a produce căldură.

Experimentul șocant al oamenilor de știință

Pentru a demonstra că sunt mai nocive, oamenii de știință au realizat, în urmă cu un an, un experiment cu rezultate șocante. Aceștia au folosit o mașină de „inhalare” a vaporilor produși de țigările electronice, la voltaje scăzute și ridicate, pentru a afla cum se formează formaldehida, un cunoscut agent cancerigen, din substanțele chimice de aromatizare, propilenglicol și glicerină. Cercetătorii nu au descoperit formaldehidă atunci când țigara electronică funcționează la un voltaj scăzut (3,3 volți). Dar atunci când lichidul era încălzit mult mai mult (cu o tensiune electrică de 5 volți), nivelul de formaldehidă care se forma prin încălzirea lichidului din rezervă era mult mai ridicat decât cel care apare în cazul țigărilor obișnuite.

Crește și de 15 ori riscul de a face cancer

Un utilizator de țigări electronice care inhalează zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid încălzit la maximum, absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehidă. Comparativ, o persoană care fumează un pachet de țigări pe zi absoarbe circa 3 miligrame din acest agent cancerigen. Pe termen lung, inhalarea zilnică a 14 miligrame (+ sau – circa trei miligrame) din această substanță nocivă poate multiplica de 5 până la 15 ori riscul de cancer, potrivit studiilor precedente.

Te poți lăsa de fumat chiar acum! Ce se întâmplă în primele 20 de minute după ce renunți

De fiecare dată când trec mai mult de 20 de minute de la ultimul fum, tensiunea arterială a fumătorului scade la valorile normale. Până dimineață, în cele 8 ore de somn, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la jumătate, iar nivelul oxigenului ajunge la valori normale. Orice fumător știe că prima țigară matinală este cea care îi produce o oarecare senzație de amețeală. Dacă nu fumează 48 de ore, nicotina este eliminată complet din organism.Tot după 48 de ore de „nefumat” simțurile gustului și al mirosului își revin, pe deplin, la normal.

 

Recent Posts

Pilonul II de pensii: procedura de retragere a banilor

Pensia administrată privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile administrate…

10 ore ago

Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care se vor bucura de un succes extraordinar

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024 este prezentat de astrologul cu Mihai Voropchievici. Acesta a prezis…

11 ore ago

10 alimente care te constipă: ce să eviți și cum să menții un tranzit intestinal sănătos

Constipația este o problemă frecventă în cazul în care oamenii întâmpină dificultăți în efectuarea scaunelor…

12 ore ago

Guvernul oferă 2000 lei până în 2027 tuturor femeilor care îndeplinesc această condiție. Toate femeile din România ar trebui să știe!

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori…

13 ore ago

Citeste si: